Svi smo se našli u situaciji da nam nedostaje energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Osim najčešćega razloga – manjka sna pogledajte što još može uzrokovati umor.

Jedete previše slatkoga i brze hrane

Šećer i brza hrana nam obično služe kao brz način podizanja energije. Međutim, na dugoročno, dogodiće se upravo suprotno. Sve su to namirnice koje su bogate ugljenim hidratima, a oni čovjeka dodatno opuštaju i navode na san ili izležavanje.

Ne pijete dovoljno vode

Većina ljudi ne dovodi u korelaciju svoj umor sa slabom hidratacijom. Čaša vode može vam itekako pomoći. Kao znak dehidracije nećete uvijek osjetiti žeđ, stoga se pobrinute da tokom cijeloga dana ravnomjerno unosite dovoljne količine vode.

Nedostaje vam vitamina B

Vitamin B vam je nužan kako bi vaši mitohondriji pretvorili glukozu u energiju. Većina potrebne doze vitamina B trebala bi doći iz prehrane. Međutim, ako vam ga nedostaje, svakako ga možete nadomjestiti tabletama.

Imate infekciju

Infekcija i upala mogu biti razlozi vašeg nedostatka energije. Razlog tomu je što se tijelo protiv tih pojava bori i time automatski crpi više energije.

Treba vam više kretanja

Nivo energije možete podići tako što ćete se više baviti nekim fizičkim aktivnostima. Za početak je dovoljna i lagana šetnja. Naime, na taj će se način ugljen dioksid, koji se nalazi u arterijama, osloboditi i krv će lakše proticati kroz vaše žile. Dakle, vaše će tijelo biti dobro prokrvljeno i to će vam osigurati poletnost i energiju.

Imate problema s hormonima

Hormoni imaju značajnu ulogu u našem životu. Učestali umor, uprkos dovoljnoj količini sna, pravilnoj prehrani, redovnoj fizičkoj aktivnosti može ukazivati na hormonalni disbalans, kao i na neke ozbiljnije probleme. Ako je to slučaj, svakako bi trebali da provjerite rad štitne žlijezde.

Ostavi komentar