Pored mnoštva drugih rizika, pušači imaju još jedan razlog da prekinu sa lošom navikom. Nedavna studija objavljena u žurnalu za reumatska oboljenja identifikovala je pušenje u više od trećine slučajeva reumatoidnog artritisa. Više od polovine pacijenata koji su genetski predisponirani za ovu bolest su pušači.

Studija je obuhvatila 1.200 pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa i kontrolnu grupu od 870 zdravih ljudi iste starosti (između 18 i 70) i pola. Svaki učesnik je potvrdio da li je pušač ili ne, a zatim je grupisan u jednu od tri grupe formirane na osnovu dužine pušačkog staža.

Istraživači su zatim uzimali uzorke krvi kako bi identifikovali genetske predispozicije za reumatoidni artritis i analizirali nivo antitijela odgovornih za merenje težine njihovog oboljenja.

61% pacijenata oboljelih od reumatoidnog artritisa-su pozitivni na testu za anticitrulinski protein / peptid antitijela (ACPA), što ukazuje na prisustvo najtežeg (i najčešćeg) oblika bolesti. Najstrastveniji pušači, koji su puše preko 20 cigareta dnevno najmanje 20 godina, imali su preko dva i po puta više šansi na pozitivan ACPA. Bivši pušači su imali smanjeni rizik, u zavisnosti od toga koliko dugo su bili bez duvana i koliko su cigareta dnevno pušili.

55% pacijenata koji su genetski predisponirani za bolesti, i pozitivni na testu za ACPA, bili su pušači. Najteži pušači su imali I najveći rizik.

Jedan od pet slučajeva reumatoidnog artritisa su pacijenti koji puše. Istraživači tvrde da su ovi procenti slični sa procentima koji se nalaze u faktorima rizika za koronarne bolesti srca.

Istraživači jasno govore da i drugi faktori kao što su zagađeni vazduh, hormonski faktori predstavljaju rizik za pojavu reumatoidnog artritisa, ali tvrde da su njihovi nalazi ključno upozorenje za pušače koji imaju pozitivnu porodičnu istoriju bolesti.

Ostavi komentar