Škotski parlament usvojio je plan po kojem će higijenski ulošci biti besplatni za sve žene u državi. Škotska će tako postati prva država na svijetu koja uvodi tu mjeru.

Po novom zakonu, tamponi i higijenski ulošci biće dostupni na javnim mjestima kao što su društveni centri, centri za mlade i apoteke, a procjenjuje se da će državu to godišnje koštati 24,1 miliona funti.

Zakon je u prvom čitanju prošao sa 112 glasova za, nijednim protiv i jednim suzdržanim. Predlog sada ide u drugo čitanje u kojem poslanici mogu da predlažu amandmane.

Monika Lenon, koja je predložila zakon, rekla je da će njegovo usvajanje biti „prekretnica za normalizaciju menstruacije u Škotskoj i da će poslati poruku ljudima koliko ozbiljno parlament doživljava ravnopravnost polova“.

Njena koleginica Alison Džonston pitala je zašto se 2020. godine toalet papir smatra potrebom, a proizvodi za menstruaciju ne.

„Biti finansijski kažnjen zbog prirodne telesne funkcije nije pravedno“, rekla je ona.

Škotska je 2018. postala prva zemlja na sijvetu koja je besplatne higijenske uloške i tampone uvela u škole i na univerzitete. Ti proizvodi se u Ujedinjenom Kraljevstvu oporezuju stopom od pet odsto. Vlada bivšeg premijera Dejvida Kamerona željela je da ga ukine, ali to nije učinila uz obrazloženje da su joj ruke vezane evropskim pravilima.

Ostavi komentar