Ruski naučnici tvrde da su, u saradnji sa evropskim kolegama, pronašli način da istovremeno dijagnostikuju i liječe rak, a novi metod podrazumijeva korišćenje nanočestica silicijuma za otkrivanje i uništavanje ćelija raka uz pomoć ultrazvuka.

Pri tom, liječenje novim metodom ne bi štetilo zdravim ćelijama, prenosi Sputnjik.

“Pronašli smo ‘blaži’ režim terapijskog dejstva na ćelije raka, koji ne dovodi do masovnog uništavanja ćelija, ali sudeći po svemu, dolazi do uništenja pre svega unutarćelijskih organela nanočesticama”, kaže Andrej Sviridov sa Moskovskog državnog univerziteta “Lomonosov”.

On ističe da ovaj metod dovodi do jačeg terapeutskog efekta. Fizičari, hemičari, biolozi, pa i nanotehnolozi su posljednjih godina počeli da razvijaju nove metode za obavljanje hirurških operacija i terapija, koje se izvode bez otvaranja tijela i nanošenja povreda tkivima i organima, navodi Sputnjik.

Na primjer, stručnjaci su razvili čestice koje se uvode u tumor, a zatim zagrijevaju pomoću lasera, što uništava rak, a ne šteti zdravim ćelijama, dok slično djeluje i genska terapija i specijalni lijekovi koji sputavaju rast krvnih sudova i tumora i tako “guše” ćelije raka.

Sviridov i njegove kolege, koji rade pod rukovodstvom profesora Viktora Timošenka, sada su stvorili posebne nanočestice od silicijuma, obložene specijalnim sastavom polimera, koji mogu istovremeno da se koriste i za izučavanje i za “ubijanje” raka, uz pomoć ultrazvuka.

Glavni problem ovakvih metoda u liječenju raka, kažu naucnici, dosad je bio taj što ultrazvuk i nanočestice koje apsorbuje često djeluju neselektivno i uništavaju ne samo tumore već i zdrave ćelije.

Osim toga, takve nanočestice se veoma brzo rastvaraju u organizmu, što ne dozvoljava naučnicima da ih izuče zbog njihove nedugovečnosti i toksičnosti.

Ruski stručnjaci sa “Lomonosova” sada su riješili taj problem, i to tako što su nanočestice od poroznog silicijuma obložili slojem dekstrana, biopolimera iz molekula glukoze.

Takve čestice, kako ističu biolozi, ne samo da se sporije razlažu u poredjenju sa njihovim “golim” pandanima nego i svijetle kada se ozrače ultraljubičastim zracima, što omogućava da se tkiva i ćelije izučavaju.

Ove čestice naučnici su ispitali na kulturama ćelija raka na ljudskom grkljanu, i to tako što su ga zračili ultrazvukom u prisustvu i odsustvu nanočestica.

Eksperimenti su pokazali da “čist” ultrazvuk ne djeluje na ćelije raka, dok ih u kombinaciji sa nanočesticima pažljivo ubija.

Osim toga, te nanočestice, kako ističu naučnici, mogu da se koriste za dostavu lijeka i drugih molekula u zdrave ćelije ili ćelije raka.

Zagrijavanje pomoću ultrazvuka ili radio-talasa će, kako navode, molekule lijeka učiniti pokretljivijim, a samim tim to će ojačati njihovu efikasnost, zaključuje Sputnjik.

Ostavi komentar