Otežano disanje, noćno hrkanje, upale uha, česte infekcije grla i nosa, podočnjaci… Sve ove probleme izaziva uvećani treći krajnik.

Sva djeca imaju treći krajnik, ali on ne pravi svima probleme. Otežano disanje kroz nos, noćno hrkanje, česte infekcije grla i nosa, otvorena usta sa izbačenim donjom vilicom napred, podočnjaci, slab apetit, česte upale uha… Sve su to simptomi koje ne treba ignorisati jer upućuju na zapaljenje trećeg krajnika. Ako se ne liječe, ometaju normalan psihofizički razvoj djeteta.

U gornjim disajnim putevima nalaze se limfni čvorići, koji štite od mikroorganizama, a na prelazu nosa u ždrelo smešten je treći krajnik, prva linija odbrane od mikroorganizama koji kroz nos ulaze u grlo. Kada nije uvećan, on je koristan deo imunosistema deteta“, objašnjava dr Goran Vukomanović, pedijatar.

Uvećan krajnik rijetko se dijagnostikuje prije prve godine života djeteta, a ako je dugo uvećan, dijete poprima karakteristične crte lica kao što su otvorena usta, izraženi podočnjaci, blijeda koža… Obično se uvećava zbog virusa koji se nastane u njemu napadajući nos i grlo, nakon čega dolazi do zapaljenja, adenoiditisa, praćenog povišenom temperaturom i bolom u ušima.

Treći krajnik je i najčešći uzrok ponavljanih upala srednjeg uha kod djece jer se, prema riječima sagovornika, na mjestu trećeg krajnika završavaju i unutrašnji ušni kanali – Eustahijeve tube. Nekada zdravo uho može da ošteti dugotrajno nelečeno uvećanje adenoida.

Kada uvećan treći krajnik zapuši tube, nastaje zapaljenje srednjeg uha. Ako je učestalo, može da dovede i do oštećenja sluha”, kaže Vukomanović i dodaje da ne mora samo gnojno zapaljenje uha da bude opasno za dijete.

Postoji upala uha sa bistrim, seroznim sekretom u njegovoj šupljini i, ukoliko se ne liječi adekvatno, može da oslabi djetetov sluh. Upravo je uvećanje trećeg krajnika najčešći uzrok tog problema kod djece.

Pedijatar može da prepozna uvećan adenoid, ali konačnu odluku o eventualnom vađenju donosi ORL specijalista. Odavno je napuštena praksa da se treći krajnik vadi posle treće djetetove godine. Kada pravi probleme, operacija se obavlja ranije.

Česte upale uha slabe sluh

Ako je treći krajnik stvarno za vađenje, treba ga vaditi što prije, ne čekati da dijete dobije hronične probleme sa uhom i sluhom ili liječiti upale srednjeg uha antibioticima svakih mjesec-dva.

Zna se da djeca koja imaju hronično uvećan treći krajnik češće obolijevaju od astme, a kasnije i od hroničnog sinuzitisa. Ne mora da znači da će baš svako dijete sa uvećanim trećim krajnikom biti operisano, ali ako do toga dođe, treba znati da ova intervencija spada u one sa minimalnim mogućim komplikacijama.

Radi se u opštoj anesteziji, nakon obavljenih neophodnih analiza i pregleda, a većina djece nekoliko sati posle operacije ide kući.

(Blic)

 

Ostavi komentar