Izbjeljivanje zuba je procedura u kojoj se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a sama boja zuba postaje bjelja. Samo izbjeljivanje spada u najpopularnije procedure u stomatologiji i može značajno da poboljša izgled. Američka dentalna asocijacija je objavila svoj stav koji kaže: „Bijeljene zuba indikovano od strane stomatologa koje se vrši u kućnim uslovima, preparatima renomiranih proizvođača, a pod stalnim nadzorom stručnog lica u relativno kratkom vremenskom trajanju, apsolutno je siguran i efikasan način izbjeljivanja zuba“.

Tehnika bijeljenja zuba u ordinaciji laserom (In office bleaching)

Ova tehnika podrazumijeva aplikaciju gela za izbjeljivanje na zube u ordinaciji, pri čemu se koriste izbjeljivači visoke koncentracije u strogo kontrolisanim uslovima, sa zaštitom mekih tkiva i aktivacijom gela laserskim zrakom. Procedura je kratkotrajna.
Tretman traje 30 – 45 minuta, a rezultati su 2 – 4 nijanse svjetliji zubi.
Efekat bijeljenja nije trajan i treba ga ponoviti posle 6 do 12 jmeseci.

izbjeljivanje zuba

Tehnika kontrolisanog kucnog izbjeljivanja zuba (home bleaching)

Ovo je procedura pri kojoj se pacijentu u ordinaciji nakon uzimanja otisaka vilica izrađuju udlage (tray-evi) za zube, koji služe kao nosači gela za izbjeljivanje u kućnim uslovima.
Ova procedura je veoma bezbjedna i jednostavna jer se koriste gelovi za izbjeljivanje slabije koncentracije renomiranih svjetskih proizvođača (Dentsply, Vivadent, Ultradent – na bazi karbamid – peroksida u nižim koncentracijama,10-22%.), koji ne oštecuju meka tkiva. Pacijent nakon kratkotrajne obuke u ordinaciji veoma lako sam izbjeljuje svoje zube, noseći aplikacioni tray napunjen gelom tokom noći ili dana dolazeći na povremene kontrole kod stomatologa. U tray se aplikuje mala količina gela i nosi se u toku noći.
Proces bijeljenja traje 7 – 10 dana.
Efekat traje oko godinu dana, nakon čega je potrebno ponoviti postupak radi održavanja postignute nijanse zuba.
Iako je ova tehnika relativno jednostavna i jeftinija od laserskog izbjeljivanja rezultati nastupaju postepeno a za vrijeme izbjeljivanja neophodna je apstinencija od pušenja i konzumiranja prebojenih materija (kafa, čaj, koka-kola, crno vino itd.).
zubi gel izbjeljivanjeupotreba-gela

Neželjene pojave prilikom bijeljenja zuba

Kao neželjene pojave prilkom bijeljenja zuba treba navesti prolaznu osjetljivost zuba na hladnoću koja se javlja kod 50% pacijenata. U tim slučajevima se savjetuje pacijentu smanjenje učestalosti nošenja aplikacionog tray-a (umesto svaku – svaku drugu noć), smanjenje koncentracije gela za izbjeljivanje i tretiranje zuba preparatima koji smanjuju osjetljivost zuba. Ova pojava je uvjek prolaznog karaktera.
Nakon izbjeljivanja i stabilizacije boje zuba (nakon najmanje dvije nedjelje) treba zamijeniti sve vidljive plombe jer njihova boja više ne odgovara boji izbijeljenih zuba.
Izvor: Justsmile

Ostavi komentar