1. Perite ruke redovno i što češće tokom dana. Perite ih toplom vodom i sapunom i to najmanje 20 sekundi.

2. Ne dirajte nos i usta. Tokom sezone gripe hranu ne jedite rukama već uvijek priborom za jelo. Ako nešto ejdete rukama, npr. sendvič, stavite salvetu oko njega.

3. Čistite i površine oko sebe. Gripa i prehlada su virusi koji se lako prenose s osobe na osobu, ali i s površina na osobu. Zato redovno čistite telefone, tastature, ručke na vratima i bilo što što često dijelite s drugima, poput npr. hemijske olovke.

“Ja redovno sa sobom nosim male bočice za čišćenje ruku na bazi alkohola i obilno ih iskoristima ako sumnjam da sam bio u kontaktu sa zarazom. Imam i antiseptičke maramice s kojima čistim svoj desktop i telefon. Stetoskop i olovke čistim alkoholom svaki dan“, kaže Kristofer Tolčer, pedijatar iz L.A.

4. Vježbajte da biste ojačali imunitet. Koliko god vježbali, učiniće vam dobro, pa makar to bila i vježba 20-30 minuta.

5. Dodatna zaštita – kada ste bili u kontaktu sa nekim ko je obolio od gripa ili prehlade ili  se osjećate loše, uzmite tablete cinka. Nekoliko studija pokazalo je da cink može da smanji trajanje prehlade i ublažiti težinu, no druge studije otkrile su da ti zaključci nisu dovoljno snažni da bi se mogli generalno preporučiti.

6. Ljekari  piju biljne čajeve s limunom i medom,. Topli su i odgovaraju nam ako nam je grlo bolno i ako kašljemo. Puno meda je  bolje od dekstrometorfana koji se koristi za djecu kod olakšavanja kašlja.
Kod začepljenog nosa, odličan je fiziološki rastvor. On se sastoji samo od vode i morske soli pa ne može da šteti. – Jednom sam je koristila 18 puta na dan – otkrila je pedijatar otorinolaringolog Marela Botvel iz San Diega. Fiziološki rastvor  razrjeđuje šlajm, čisti sluznicu nosa i olakšava izbijanje sluzi iz nosa.

7. Pileća supa se ne preporučuje bez razloga. Njena toplina pročišćava nos i olakšava disanje. Kombinacija sastojaka iz supe  ima odličan efekt na imunitetet i olakšava upalu uzrokovanu virusima prehlade, otkrilo je novo istraživanje.

Ostavi komentar