Malaksalost, glavobolja, povremeno zamgljenje vida, krtost kose i noktiju, pa čak i tahikardija nisu samo simptomi prilagođavanja organizma na oscilacije temperature u proljeće, već su često i znak anemije.

Doktor Igor Dimitrijev, specijalista interne medicine i zamjenik direktora Doma zdravlja Palilua kaže da 10 odsto populacije ima neki oblik malokrvnosti, a najčešće su simptomi izraženi u proljeće, jer se usljed nedostatka gvožđa organizam teško prilagođava na promjene vremena.

“Glavni uzroci nedostatka gvožđa su akutna ili hronična krvarenja u digestivnom i urinarnom traktu, kao i ginekološka krvarenja”, kaže dr Dimitrijev. “Dosta rjeđe ova vrsta anemija nastupa usljed nedovoljnog unošenja gvožđa ili zbog poremećene apsorpcije ovog minerala”.

Terapija u slučaju anemije zbog nedostatka gvožđa podrazumijeva suplementaciju preparatima koji sadrže i do 100 mg gvožđa. Potrebno je da se uzima nekoliko mjeseci, a značajna je i ishrana bogata gvožđem – crveno meso, iznutrice, riba, mahunarke, rotkvice, sušeno voće… Međutim, kod upornijeg oblika neophodni su dodatni pregledi.

“Anemija je češća među ženama, pa je u njenom uspješnom liječenju značajno da se ide na redovne ginekološke preglede”, kaže dr Dimitrijev. “Deficit gvožđa često nastaje usljed obilnih menstrualnih krvarenja, ali i zbog prisustva mioma, kao i drugih ginekoloških oboljenja”.

Rjeđi oblik malokrvnosti javlja se usled nedostatka vitamina B12 i folne kiseline. Znaci koji upozoravaju na ovo stanje su nespecifično trnjenje ekstremiteta, kao i problemi sa želucem.

“Nivo vitamina B12 i folne kiseline u organizmu ne može da se uradi u ustanovama primarne zdravstvene zaštite”, kaže dr Igor Dimitrijev. “Potrebno je da se pacijent uputi specijalisti interne medicine ili hematologu, dok ljekar opšte prakse na ovaj deficit može da posumnja zbog visokih vrijednosti MCV parametra”.

Anemije su česti pratioci bubrežnih i endokrinoloških oboljenja, bolesti jetre, maligniteta. Sve one zahtijevaju detaljno specijalističko ispitivanje i liječenje osnovnog oboljenja koje je dovelo do njene pojave.

SPANAĆ, JAGODE I BOROVNICE

Brojna istraživanja upućuju da manjak vitamina B12 i gvožđa oštećuje rad mozga, dok dugoročan deficit ovih nutrijenata otvara put demenciji i Alchajmerovoj bolesti. Spanać, jagode i borovnice su namirnice koje sadrže velike količine ovih hranljivih elemenata i zato ih treba svakodnevno jesti u vrijeme sezone.

Večernje novosti

 

Ostavi komentar