Grupa američkih naučnika razvila je sistem vještačke inteligencije koji može razlikovati kada je plač uzrokovan glađu, željom za tjelesnim kontaktom, a kada je povezan s bolestima.

Roditelji često uspijevaju da interpretiraju plač svojih beba – iako se oko toga često ne slažu ili pogriješe – jer svaka vrsta plača ima određena zajednička obilježja koja roditelji prepoznaju svjesno i nesvjesno.

Iako je identifikovanje obrazaca utkanih u kakofoniju dječjeg plača bilo preteško i za naučnike , najnovije aplikacije vještačke inteligencije nude rješenja.

Informacije u zvukovima plača

Rezultati istraživanja zajedno je objavio Institut elektroničkih inženjera i Kinesko udruženje za automatizaciju.

Njihov sistem koristi algoritme za automatsko prepoznavanje govora, koje koriste i kompanije poput Googlea i Amazona, kako bi prepoznali i interpretirali različite karakteristike bebinog plača.

“Kao i u određenom jeziku, u zvukovima plača postoji mnogo informacija povezanih sa zdravljem”, rekla je Lichuan Liu, profesorica na univerzitetu Sjeverni Illinois i jedna od članica istraživačkog tima.

Različiti oblici signala

“Razlike između zvučnih signala zapravo nose informaciju”, rekla je ona.

“Te su razlike predstavljene kroz različite oblike signala plača. Kako bi prepoznali i iskoristili informaciju, moramo izdvojiti obrasce plakanja te iz njih izvući informacije”, pojasnila je Liu.

“Krajnji cilj su zdravije bebe i manji pritisak na roditelje i pružatelje njege”, kazala je Liu. “Tražimo saradnju s bolnicama i centrima za medicinska istraživanja, te se nadamo da ćemo imati proizvode za kliničku upotrebu”, dodala je Liu.

Ostavi komentar