Jedna od prvih stvari koju naučite na času biologije u školi je da ljudski organizam ima brojne zakržljale organe – slijepo crijevo, trticu, umnjak – koji su u evoluciji prestali biti od koristi jer smo se prilagodili novome načinu života. No, američki naučnici nedavno su potvrdili raniju pretpostavku po kojoj slijepo crijevo i nije tako beskorisno kako smo vjerovali, piše Huffington Post.

Za razliku od umnjaka od kojih i danas možemo imati više štete i boli nego koristi, slijepo crijevo je, čini se, puno više od nepotrebne “tempirane bombe” u abdomenu.

Nova studija pokazala je da služi za obavljanje vrlo važne biološke funkcije.

Apendiks, ili slijepo crijevo nenametljivo pomaže u tome da se pod kontrolom održi imuni sistem

Funkcionalnost apendiksa dugo je zbunjivala naučnike. Charles Darwin vjerovao je da je riječ o atavizmu iz prošlosti kada je našim precima služio za probavu biljne hrane.

Ta se pretpostavka kasnije nametnula kao vodeća hipoteza.

No, studija čiji su rezultati objavljeni prošle sedmice upućuje na to da slijepo crijevo nema nikakve veze s probavom, već je važan sekundarni imuni organ, odnosno ‘skladište’ crijevnih bakterija koje podstiču obranu organizma od raznih bolesti.

Još 2007. grupa naučnika iznijela je pretpostavku po kojoj slijepo crijevo možda služi kao ‘skladište’ dobrih bakterija, a nedavno dr. Heather Smith s američkog univerziteta Midwestern u Arizoni ima više dokaza koje iznesenoj pretpostavci idu u prilog.

Ono pomaže u obnovi crijevne flore nakon bolesti poput dizenterije i kolere. Dr. Smith je istakla da se u njemu nalaze rezerve dobrih bakterija koje čekaju svoj trenutak da uđu u digestivni trakt i popune mjesta koja su upražnjena zbog bolesti.

S kolegama je proučila 533 vrste sisavaca iz životinjskog svijeta, provjeravajući imaju li apendiks. Ustanovili su da kod onih životinja kod kojih se taj organ razvio, kasnije gotovo nikad nije u potpunosti ni nestao, što je, po njihovom mišljenju snažan argument koji upućuje na to da ima svrhu.

Detaljnije studije pokazale su da su životinje sa slijepim crijevom imale veću prosječnu koncentraciju urođenih limfoidnih stanica ili limfocita u tkivu koje organizam štite od infekcija. A što je s očuvanjem imuniteta kod onih kojima je slijepo crijevo operativnim zahvatom uklonjeno?

Ne brinite“, kazala je dr. Smith za Time.

To samo znači da će vam trebati nešto više vremena da se oporavite nakon što ste oboljeli.” Crvoliki izdanak, crvuljak je dio crijeva koji nalikuje prstu na rukavici i odvaja se od debelog crijeva na mjestu neposredno iza tankog crijeva koje se naziva slijepo crijevo.

SIMPTOMI UPALE SLIJEPOG CRIJEVA

Zbog raznovrsnosti simptoma apendicitis je ponekad teško dijagnostikovati, ma kako iskusan ljekar bio. Simptomi obično nastupaju brzo, često za najviše 24 sata nakon početka upale apendiksa.

Glavni simptom su jaki bolovi u trbušnoj duplji; isprva se javlja neodređen osjećaj nelagode oko pupka, koji zatim prelazi u sve jače i lokaliziranije bolove u toku nekoliko sati. Ako imate apendicitis, vjerovatno ćete osjećati bolove u ograničenom području u donjem desnom dijelu trbušne dupje (tj. na mjestu upaljenog apendiksa). Bolovi će se pojačati čak i neznatnim pritiskom na bolno mjesto. Bićete grozničavi i osjećati mučninu, a možda i povraćati; izgubićete apetit; moguć je i zatvor stolice ili, rjeđe, proliv. Ako osjećate tupe, učestale bolove u donjem dijelu trbušne dupja, možda imate bolest koja se ponekad naziva »hroničnim apendicitisom«. Međutim, većina ljekara smatra da takvo stanje ne postoji (već da se radi o ponovljenim napadajima akutnog apendicitisa).

Učestalost

Svake godine 1 na 500 osoba dobija napad apendicitisa. Bolest može pogoditi svakoga, bez obzira na godine, iako je rijetka kod djece ispod dvije godine.

Opasnost

Ako se rano dijagnostikuje, apendicitis ne predstavlja veliku opasnost. Opasno je, međutim, ako bolesnik misli, u početnim stadijima razvitka upale, da su bolovi posljedica gastroenteritisa, pa uzme sredstvo za otvaranje (laksativ); zbog uzimanja ovakvih sredstava upaljeni apendiks može pući (perforirati). Otekli apendiks može pući i ako se odlaže s liječenjem. Pošto apendiks pukne, sadržaj apendiksa se izliva u trbušnu šupljinu, pa je vjerovatni ishod peritonitis. Doduše, postoji i mogućnost da će ovojnica koja pokriva crijeva, obaviti upaljeni apendiks, i time omeđiti zahvaćeno područje i spriječiti širenje infekcije. Ako je infekcija ograničena na ovaj način, dolazi do apscesa apendiksa.

Šta preduzeti

Ako osjećate bolove u donjoj desnoj strani trbušne šupljine uz eventualne druge simptome apendicitisa, odmah se obratite ljekaru. Nemojte uzimati sredstvo za otvaranje iz razloga što smo ga naveli gore u odlomku.

Liječenje

Ljekar će vam postavljati pitanja o vrsti i nastupu simptoma, te vam pažljivo pregledati stomak kako bi ispitao mjesto i jačinu bolova. Ako ljekar zaključi da vjerovatno imate apendicitis, uputiće vas odmah u bolnicu. Ako postoji sumnja u pogledu dijagnoze, te ako simptomi pokazuju da operativni zahvat nije hitan, ići ćete možda na dodatne dijagnostičke pretrage, npr. krvnu sliku i rendgensko snimanje trbušne šupljine. U suprotnom slučaju, pristupa se odmah istražnom zahvatu – laparotomiji. Ako je uzrok vašim tegobama apendicitis, gotovo je sigurno da će vam ga tom prilikom i odstraniti. Jedini lijek za apendicitis je brzo hirurško odstranjivanje upaljenog organa. Operacija – apendektomija – je jednostavna i nema velike opasnosti od komplikacija. Apendektomiji se obično može pristupiti čim je laparotomijom utvrđen uzrok tegoba.
Odstranjivanje apendiksa ne utiče na opšte zdravstveno stanje te, naravno, sprečava svaki daljnji napad apendicitisa.

Ako dijagnostičke pretrage ili laparotomija pokažu da se radi o apscesu apendiksa, hirurg vjerovatno neće odmah odstraniti apendiks, jer operaciju otežava trbušna maramica (omentum) koji prianja uz upaljeni organ. Bolesnik će u tom slučaju primiti velike doze antibiotika radi suzbijanja apscesa, te će vjerovatno biti otpušten nakon nekoliko dana, iako će uzimati antibiotike još nekoliko nedjelja. S obzirom na to da će se apendicitis vjerovatno ponovno razbuktati, bolesnika će nakon nekog vremena ponovno primiti u bolnicu radi apendektomije, ali tek pošto pretrage pokažu da je apsces potpuno nestao.

Ostavi komentar