Liste čekanja za kardiohirurške operacije su smanjene od kada je imenovan novi direktor te klinike, saopštila je direktorica Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević i dodala da pacijenti koji su javno saopštili da čekaju da se sa odmora vrati bivši načelnik Aleksandar Nikolić, nijesu uopšte na listama čekanja.

“Na listi čekanja se nalaze 82 pacijenta, na hitnoj listi 33, što je najkraća lista u regionu”, kazala je Kovačević.

Na redovnoj listi čekanja za kardiohirirške operacije u januaru se nalazilo 229 , na hitnoj listi 67 pacijenata.

Kovačević je dodala da je planirano 700.000 eura za dodatnu edukaciju.

“Preko 70% će koristiti Klinički centar Crne Gore. Bitno je i da je centar krajem 2017. godine dobio dva specijalizanta”, saopštila je Kovačević.

Direktor Klinike za bolesti srca i rukovodioc Centra za kardiohirurgiju dr Nebojša Bulatović je naglasio da je u periodu od januara do marta hospitalizovano 84 pacijenta.

“U tom periodu je operisano njih 70, dok je najviše bilo bajpas hirurgije, 43, hitnih operacija četiri, valvularne hirurgije 15, 7 kombinovanih operacija, disekcije aorte tri i dva tumora srca”, saopštio je Bulatović.

Direktorka Kovačević je rekla u Centru za kardiohirurgiju trenutno radio četiri kardiohirurga, šest anesteziologa, tri kardiologa.

„Krajem 2017. godine dva specijalizanta za kardiohirurga završavaju specijalizaciju i dolaze da rade u Centru, a jedan specijalizant iz kardiohirurgije početkom 2018. godine će završiti specijalizaciju i takođe biti na raspolaganju Centru“, navela je Kovačević.

Ona je ocijenila da je to dovoljan broj po novoj sistematizaciji.

„Menadžment KCCG-a je odlučio da 1. maja angažuju podgori;anku  Oliveru Rašović koja dugi niz godina uspješno radi u bolnicama u Italiji kao kardihirurg“, dodala je Kovačević.

Kovačević je odgovorila i na natpise pojedinih medija da pacijenti sa srčanim problemima odlažu operacije u Kliničkom centru (KC), jer bivši načelnik Centra za kardiohirurgiju Aleksandar Nikolić ne može da ih primi.

“On je na godišnjem odmoru do 21. marta 2017. godine. Ti pacijenti, koji se pominju u tekstu nisu ni na listama čekanja”, kazala je Kovačević.

Aleksandar Nikolić je ranije bio načelnik kardiovaskularne klinike, ali je nakon dolaska direktorice Kovačević smijenjen i zamijenio ga je Nebojša Bulatović. Nije poznato da li će se Nikolić vratiti na posao, jer u izjavi medijima nije jasno odgovorio na to pitanje. Vijesti su objavile, pozivajući se na podatke Centra za kardiohirurgiju, da je imao značajno više operacija prošle godine, nego svi ostali kardiohirurzi angažovani zajedno. Prema ugovoru, koji je još 2009. godine sklopio sa Ministarstvom zdravlja i Fondom zdravstva, Nikolić je dobijao po svakoj operaciji 500 eura.

Ostavi komentar