Upotreba solarijuma trebalo bi da do kraja 2017. godine bude zabranjena mlađima od 18 godina, najavljuju iz Ministarstva zdravlja ove države.

Solarijum je Svjetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena, a već je zabranjen u Australiji i Brazilu.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko kaže da će zabrana solarijuma za mlađe od 18 godina biti regulisana podzakonskim aktima – pravilnikom.

„Prije donošenja Zakona o sanitarnom nadzoru već smo planirali formiranje radnih grupa za izradu segmenata koji regulišu upotrebu solarijuma. Očekujemo da do kraja godine sve bude prihvaćeno kroz organe Republike Srbije“, rekao je Vicko na konferenciji za novinare povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv melanoma „Evromelanoma 2017“.

Zamjenik predsjednika Udruženja dermatovenerologa Srbije Dušan Škiljević upozorava da je nastanak melanoma kod mladih od 18. do 29. godine posledica UV zračenja u solarijumu. Oko 3.348 slučajeva melanoma u Evropi posljedica je korišćenja solarijuma.

Istraživanja sprovedena u četiri srednje škole u Srbiji pokazala su da je 38 odsto srednjoškolaca bar jedanput bilo u solarijumu, a da su neki od njih počeli tamo da odlaze sa 13 godina. „Oko osam odsto srednjoškolaca kaže da je više od 30 puta bilo u solarijumu“, istakao je Škiljević.

Ostavi komentar