Da djevojčice zapravo češće liče na očeve, a sinovi na majke samo je djelimično istinita činjenica. Naime, dječaci od majke nasleđuju samo jedan “x” hromozom, bogat nasljednim materijalom koji određuje fizički izgled, a očev “x” hromozom siromašan je takvim genima.

Obrnuta situacija je kod djevojčica. Djevojčice od oba roditelja dobijaju po jedan “x” hromozom koji je bogat genima za određivanje fizičkog izgleda, a to im omogućava podjednake šanse da liče na oca i na majku.

Boja očiju takođe zavisi od kombinacije gena. Ipak, postoji pravilo da roditelji s izrazito tamnim očima ne mogu dobiti plavooko dijete.

Boja kose je takođe uslovljena kombinacijom gena pa ukoliko su oba roditelja svijetle kose i dijete će naslijediti svijetlu kosu. Ako jedan roditelj ima tamnu, a drugi svijetlu kosu, dijete će biti tamnokoso ili dobiti neku srednju nijansu.

Takođe elike uši nasljeđuju se po muškoj liniji, pa ako je vaš otac imao takve, jako su male šanse da će ovaj “porodični brend” zaobići i vas. Za ćelavost, na primjer, kriva je majka, odnosno njen otac ili braća. Ako vaš ujak nema kosu, mala je vjerovatnoća da ćete moći da se pohvalite frizurom.

Takođe, majka je “kriva” i ako imate jako veliki nožni palac, jer se on nasljeđuje od majke, tvrde genetičari.

Ako jedan od roditelja ima kovrdžavu kosu, dijete će 99% imati loknice.

Osobine koje se prenose dominantnim genima su i rupica na bradi, široka i mekana ušna resica, spojene ili guste obrve, beli pramen kose koji najčešće imaju muškaraci, sposobnost da se uvrne jezik…

Ostavi komentar