Jedna od čestih briga roditelja kada je u pitanju zdravlje djeteta jeste i učestalost, ali i boja stolice djeteta. Ovo nije slučajnost, jer stručnjaci objašnjavaju kako stolica pokazuje da li je dijete zdravo ili ne.

Učestalost svakako zavisi od organizma i metabolizma djeteta, načina ishrane i fizičke aktivnosti, kao i da li je čvrsta ili nešto ređa, ali boja stolice pokazuje da li postoji razlog za brigu i konsultacije ljekara ili je sve u redu.

Kako izgleda zdrava stolica bebe?

Da biste znali da prepoznate da li je vaša beba zdrava na osnovu njene stolice – morate znati kako bi ona trebalo da izgleda. Kod beba koje su hranjene isključivo majčinim mlekom – zdrava stolica je žućkasto-zlatne boje i kremaste teksture, prenosi portal Bebac.

Prva stolica kod beba nakon rođenja može djelovati čudno. Ona je tamne, gotovo crne boje i podsjeća na talog kafe. Ipak, to nije razlog za brigu – već uobičajena situacija. Stolica kod novorođenčeta izgleda ovako jer se sastoji pretežno od plodove vodice, sluzi i ćelija kože.

Šta otkriva stolica zelene boje kod beba?

Postoji više razloga zbog kojih stolica kod bebe može postati zelene boje. Uglavnom su razlozi bezazleni i normalni – ukoliko ih ne prate i neki drugi sumnjivi simptomi ili promjene kod bebe.

  • Stolica kod bebe može biti zelene boje zbog hrane kojom se mama koja doji hranila. S obzirom na to da sve što mama koja doji jede – jede i njena beba kroz mlijeko, ako je mama konzumirala namirnice zelene boje, kao što su na primjer – spanać, brokoli, grašak i slično. Kod nešto starijih beba, koje su već prešle na tvrdu hranu – ovo je direktno povezano sa tim da li su za ručak jele kašicu od spanaća/brokolija/graška.
  • Ako u stolici bebe, koja inače ima normalnu boju, prepoznate svjetlucavo-zelene sluzave tragove – nemojte paničiti. Da li su bebi počeli da rastu zubići? Upravo to može biti uzrok pojavi tih zelenkastih tragova u stolici. Kako bebi rastu zubi pojačava se slinjenje koje prolazi u probavni sistem i tako završava u stolici. Međutim, isti izgled stolice može uzrokovati i stomačna viroza – koja je praćena povišenom temperaturom i povraćanjem kod bebe.
  • Bebe koje sisaju mogu imati svjetlozelenu stolicu i zbog kvaliteta mlijeka, odnosno veće količine “prednjeg mlijeka” u odnosu na “zadnje”. “Prednje mlijeko” je mlijeko koje sadrži manje kalorija i to je ono koje beba sisa u prvim minutima dojenja. Tek nakon nekog vremena na red dolazi “zadnje mlijeko” koje je bogatije masnoćom, a sadrži manje šećera.
  • Kada se u ishrani bebe koristi samo adaptirano mlijeko – i tada može doći do promjene boje stolice. Tada zlatno-žuta stolica može dobiti primjese zelene boje, pojačan miris i znatno neprijatniji nego kd beba koje piju samo majčino mlijeko. Ako uz promjenu boje primijetite neke druge promjene kod bebe koja se hrani na ovaj način – obratite se ljekaru, u suprotnom – nemojte brinuti.

Ostavi komentar