Stomatolog iz SAD-a Tom Bierman, na svojim zubima je testirao uticaj Coca Cole i energetskih pića. I sam se šokirao rezultatima, iako je u svom poslu vidio sve i svašta. Objavio je fotografije zuba, prenosi Daily mail.

Zub ostavljen u čaši Cole neće nestati, kako to mnogi vjeruju, ali će drastično promijeniti boju. Međutim, šteta na zubima uzrokovana energetskim napitcima je puno veća i nepopravljiva.

Fotografije reakcija spomenutih napitaka na zube objavio je Tom Bierman (34), stomatolog iz SAD-a, iz San Diego Dental Studia. Kaže kako je čitao o uticaju sedam novih energetskih napitaka na aluminijsku limenku, odnosno kako su ta pića previše korozivna za njih. Tada se zapitao – što li tek rade našim zubima?

Tada je odlučio da napravi eksperiment na vlastitim umnjacima koje je izvadio 15-ak godina ranije. Jedan je uronio u Cola napitak, drugi u popularni energetski napitak, treći u dijetalni Cola napitak (bez šećera), a četvrti u običnu vodu (čisto radi kasnije usporedbe).

Nakon dvije sedmice situacija je bila ovakva: zub u Coli bio je gotovo crn, onaj u dijetalnoj Coli bio je obojan, ali ništa dramatično, a ono što je stomatologa šokiralo bilo je stanje umnjaka uronjenog u energetski napitak. Na njemu su se pojavila ružičasta područja, kao i ona u boji rđe, a zubna gelđ je bila toliko nagrižena da se na pojedinim mjestima raspadala.

Zub koji je stajao u Cola napitku izgleda ovako:

A ovo je zub koji je bio u energetskom napitku bez šećera:

“Čini se kako se boja rđe pojavila na onim mjestima na kojima je zub u startu bio žućkastiji, a što je najalarmantnije je to što je gleđ na nekim mjestima otpala. Inače, gleđ je zaštitni sloj na zubu, a kada je ona oštećena, zub postaje osjetljiv na vanjske utjicaje. Pojavljuju se bolovi i povećava se rizik od propadanja. Na zubu koji je bio u energetskom napitku gleđ se izmrvila što je pokazalo da takva pića puno više uništavaju caklinu od Cole”, objasnio je ovaj stomatolog.

Dodao je kako je još gore što je testirani energetski napitak bio bez šećera. Napomenuo je kako su se znaci erozije zuba pojavili i na umnjaku koji je bio u coli, ali u puno manjoj mjeri.

Upozorio je da svakodnevno ispijanje ovakvih pića dugoročno radi štetu na našim zubima pa se prisjetio jednog slučaja:

“Pacijent mi je 28-godišnji muškarac kojem su se zubi raspali skoro do linije desni. Trpio je strašne bolove. Sve to mu se dogodilo jer je svaki dan pio energetska pića i gazirane, zaslađene sokove. Rizik od tih pića može biti veći ako imate suva usta jer se tada proizvodi manje pljuvačke koja ispira kiselinu ili šećer”, ispričao je ovaj stomatolog.

Ostavi komentar