Gonoreja je veoma česta polno prenosiva bolest i jedna je od najstarijih koje su poznate čovjeku. Izazivač oboljenja je gram negativna bakterija Neisseria Gonnrohoeae koja se razmnožava u toplim i vlažnim djelovima reproduktivnog sistema, uključujući grlić materice, matericu, jajovode žene kao i uretru kod muškaraca i žena. Takođe, moguć je razvoj bakterije u ustima, grlu, očnim kapcima i anusu.

Ukoliko se ne liječi gonoreja može izazvati ozbiljne posljedice po zdravlje uključujući pelvičnu inflamatornu bolest (PID), koja može voditi ka sterilitetu i pojavi ektopične (vanmaterične) trudnoće. Takođe, neliječena infekcija može dovesti do razvoja meningitisa i septikemije.

KOLIKO JE ČESTA GONOREJA?

Po zastupljenosti, gonoreja je druga bakterijska polno prenosiva bolest, odmah iza hlamidije. Procjenjuje se da na godišjnem nivou 62 miliona ljudi bude zaraženo gonorejom i to više žena nego muškaraca. Najzastupljenija je među adolescentima koji su promiskuitetni, češće mijenjaju partnere te su oni ciljna grupa skrininga na gonoreju. Veoma česta je udružena infekcija sa hlamidijom koja je prisutna u 25-40 odsto slučajeva zaraženih žena.

KAKO SE PRENOSI GONOREJA?

Gonoreja se prenosi tokom vaginalnog, oralnog ili analnog polnog odnosa. Prenosi se i tokom vaginalnog porođaja sa majke na dijete. Potpuno je netačno uvreženo mišljenje da se prenosi korišćenjem toaleta nakon što ga je posjetila zaražena osoba jer ova bakterija zahtijeva posebne uslove pogodne za razvoj i razmnožavanje. Van tijela može preživeti svega par sekundi ili minuta i ne može se naći na koži šaka, ruku ili nogu.

Svaka seksualno aktivna jedinka može biti zaražena, a najrasprostranjenija je među adolescentima koji često mijenjaju seksualne partnere.

SIMPTOMI

Za razliku od većine polno prenosivih bolesti, simptome infekcije će prije primijetiti muškarac nego žena. Potrebno je da prođe od 1 do 14 dana da bi se razvila simtomatologija uz napomenu da kod muškaraca ovaj period inkubacije može trajati i do 30 dana.

Muškarci češće primjećuju simptome. Oni su najčešće karakteristični i počinju u vidu osjećaja golicanja ili peckanja u uretri, češćeg i bolnog mokrenja. Kasnije erekcija može biti bolna i pojavljuje se bijeli ili žuti iscjedak iz penisa koji postaje sve gušći kako bolest odmiče. U manjem broju sličajeva muškarci ne moraju osjećati bilo kakve simtome oboljenja!

Žene u više do 50 odsto slučajeva ne osjećaju tegobe oboljenja, pa se njačešće javljaju pošto je partner primijetio simpome infekcije. Ukoliko se jave, simptomi su nespecifični, slabije izraženi i javljaju se postepeno. U nekim se slučajevima javlja tek neznatan bol i pečenje pri mokrenju ukoliko je zahvaćena uretra. Ukoliko je zahvaćen grlić materice javlja se pojačani žućkasto-zelenkasti gnojni iscjedak, guste konzistencije i neprijatnog mirisa.

Muškarci ili žene koji su imali analni odnos mogu imati gonokoknu infekciju rektuma koja je najčešće praćena svrabom, iscedkom ili krvarenjem iz ovog dijela tijela. Gonoreja se može naći i u usnoj duplji nakon oralnog odnosa sa inficiranim partnerom.

ZAŠTO GONOREJU TREBA SHVATITI OZBILJNO?

Neliječena infekcija može dovesti do ozbiljnih reproduktivnih problema ili drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Kao i sama infekcija i neke od komplikacija do kojih dovodi mogu proći bez uočljivih simptoma.

Ukoliko se ne liječi gonokokna infekcija, dolazi do širenja infekcije sa grlića materice ushodno ka materici i jajovodima te razvoja pelvične inflamatorne bolesti (PID) u 10 do 40 odsto slučajeva. PID mogu, ali i ne moraju, pratiti simptomi kao što su: povišena tjelesna temperatura, grčevi i bolovi u donjem dijelu trbuha i karlice, bolovi tokom polnog odnosa. Nakon neliječene epizode PID-a može doći do stvaranja abscesa koji se teško tretiraju, zatim do stvaranja ožiljnog tkiva koje oštećuje jajovode sa posljedičnim razvojem steriliteta i povećanim rizikom za razvoj ektopične (vanmaterične) trudnoće koja može životno ugroziti pacijentkinju.

Kod muškaraca, daljim razvojem oboljenja, infekcija se širi u mošnice i razvija se epididymitis tj. upala izvodnih kanala testisa u kojima spermatozoidi sazrijevaju. Simptomi koji prate ovo oboljenje su otečeni i bolni testisi, a posljedica koja može proisteći ukoliko se ovo stanje ne liječi je neplodnost.

25-40 odsto oboljelih od gonoreje ima udrženu infekciju s hlamidijom koja takođe može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Adekvatna dijagnostika i terapija oba oboljenja je od izuzetnog značaja!

Nakon dužeg trajanja oboljenja infekcija se može proširiti i zahvatiti zglobove (najčešće koljeno), moždane ovojnice (meningitis) ili srce (endocarditis) kod oba pola!

GONOREJA I TRUDNOĆA

Tokom vaginalnog porođaja majka koja je zaražena može prenijeti gonoreju bebi. Najčešće, infekcijom budu zahvaćene bebine oči, zatim zglobovi ali može doći čak i do razvoja sepse. Izuzetno je važno što prije otkriti i liječiti infekciju ukoliko je prisutna kod trudnice!

IMUNITET

Jednom liječena i izliječena infekcija ne dovodi do zaštite od infekcije u budućnosti jer se infekcijom ne stvara imunost na gonoreju. Zato je jako bitno pridržavati se mjera prevencije oboljenja i koristiti zaštitu tokom polnog odnosa.

Izvor: Klinika Prenatal

Ostavi komentar