Redovno testiranje na cervikalni kancer (papa bris) je izuzetno značajan dio održavanja zdravlja. Iako su rezultati testa abnormalni, sprovodi se dodatno testiranje kako bi se rezultat potvrdio i kako bi se odredila ozbiljnost abnormalnosti. Kolposkopija je test koji se obično preporučuje u tom slučaju. Ljekaru omogućava pregled grlića materica sa uvećanjem.

Tretman nije potreban svim ženama sa abnormalnim rezultatom pregleda grlića materice. Kolposkopija pomaže u određivanju da li i kada je tretman potreban.

ZAŠTO MI JE POTREBNA KOLPOSKOPIJA? 

Kolposkopija je kontrolni test nakon abnormalnih testova na cervikalni kancer (npr, Papa bris, testiranje na humani papiloma virus (HPV)), ili ako se primijete abnormalne promjene na grliću materice, vagini ili vulvi. Papa test može da bude abnormalan ako imate cervikalni prekancer ili kancer, često uzrokovan HPV infekcijom cerviksa. O HPV-u više na drugom mjestu.

Kolposkopija uveličava grlić materice. To ljekaru omogućava da bolje vidi položaj abnormalnih ćelija i veličinu abnormalnih polja. Veličina i položaj abnormalnih ćelija pomažu u određivanju ozbiljnosti abnormalnosti i određivanju koji je tretman potreban, i da li je potreban. Kada se prati i rano tretira, prekancerogeni djelovi obično ne postaju cervikalni kancer.

PRIPREMA ZA KOLPOSKOPIJU 

Ne treba da koristite kreme i imate seksualne odnose tri dana prije kolposkopije.

Kolposkopija može da se uradi bilo kada tokom menstrualnog ciklusa, ali ukoliko imate menstrualno krvarenje na dan pregleda pozovite ljekara i pitajte da li je potrebno da odložite pregled.

Obavijestite ljekara prije pregleda ako uzimate lijekove koji sprječavaju zgrušavanje krvi (aspirin, varfarin, heparin, klopidogrel). Ti lijekovi mogu da povećaju krvarenje ako se za vrijeme kolposkopije radi i biopsija.

Obavijestite ljekara ako znate ili sumnjate da ste u drugom stanju. Kolposkopija je bezbjedna tokom trudnoće, iako ljekar možda neće želeti da uradi i biopsiju.

PROCEDURA KOLPOSKOPIJE 

Kolposkopiju može da izvede ljekar (većina ginekologa) ili stažista za vreme specijalizacije. Kolposkopija obično traje 5 do 10 minuta, može da se sprovede tokom redovnog pregleda i gotovo da ne uzrokuje nelagodnost.

Kolposkopija je slična pregledu karlice, a izvodi se dok ležite na stolu za pregled. Ljekar koristi instrument koji se zove spekulum da otvori vaginu i dođe do cerviksa. Ljekar će obično ponoviti Papa bris, a zatim pomoću kolposkopa pogledati grlić materice. Kolposkop je poput mikroskopa na dršci i ne dodiruje Vas.

Ljekar će na grlić materice nanijeti rastvor koji se zove acetatna kiselina (sirće). Taj rastvor pomaže označavanje abnormalnih površina, pa se one lakše vide na kolposkopu. Kada se koristi taj rastvor možete da osjetite hladnoću ili peckanje, ali nije bolan.

Za vrijeme kolposkopije Vaš ljekar može da ukloni mali dio abnormalnog tkiva sa grlića materice ili vagine (biopsija). Biopsija ne znači da imate prekancerogene ćelije. Anestezije (lijek koji otupljuje osjećaj) obično nije potrebna prilikom biopsije jer ona uzrokuje tek minimalnu nelagodnost. Uzorak tkiva se šalje u laboratoriju i pregleda se pod mikroskopom.

Kod nekih žena za vrijeme kolposkopije je potrebno da se uradi i biopsija unutrašnjeg dijela cerviksa; to se zove endocervikalna kiretaža (ECK). Trudnicama ne smije da se radi ECK jer može da predstavlja problem za trudnoću. ECK može da uzrokuje bol nalik grčevima, iako se on kod većine žena odmah povlači.

Ako je rađena biopsija, ljekar može da nanese žućkasto braon rastvor na grlić materice. On djeluje kao tečni zavoj.

NAKON KOLPOSKOPIJE 

Ako je rađena biopsija grlića materice, nakon kolposkopije je moguća pojava krvarenja. Ako je ljekar koristio rastvor tečnog zavoja, može da se javi braon ili crni vaginalni iscjedak koji liči na zrnca kafe. To bi trebalo da nestane tokom nekoliko dana.

Većina žena može da se vrati na posao ili u školu odmah nakon kolposkopije. Većina žena ne osjeća bol ili grčeve.

Nekoliko dana nakon biopsije nemojte ništa stavljati u vaginu (kreme, tečnosti, tampone) i nemojte imati seksualne odnose.

Pitajte ljekara kada će biti gotovi rezultati ako je rađena biopsija (obično nakon sedam do 14 dana). Dalje testiranje i tretman će u većini slučajeva zavisiti od rezultata biopsije.

Nemojte predpostavljati da su rezultati biopsije dobri ako Vas ljekar ne zove — nazovite ga i raspitajte se o rezultatima. Za većinu žena je potreban kontrolni test (ponovljeno testiranje na cervikalni kancer (Papa bris i/ili kolposkopija)) nakon 6 mjeseci.

KADA DA TRAŽITE POMOĆ NAKON KOLPOSKOPIJE

Zovite ljekara ako nakon kolposkopije primetite nešto od sljedećeg:

  • Teško vaginalno krvarenje (natapanje uloška za sat vremena, dva sata za redom)
  • Vaginalno krvarenje koje traje više od 7 dana
  • Vaginalni iscjedak neprijatnog mirisa; zapamtite da je braon/crn iscjedak nalik na zrnca kafe tokom nekoliko dana nakon kolposkopije normalan
  • Bol u karlici ili grčevi koji ne prolaze nakon upotrebe ibuprofena (Advil®, Motrin®)
  • Temperatura viša od 38ºC

Izvor: InterTim

Ostavi komentar