Da li ste znali da tokom trudnoće ženski mozak pamti samo 8% stvari, mada ona ne gubi ćelije iz mozga. Tokom trudnoće zena prolazi kroz mnoge promjene, naročito emotivne i fizičke prirode. Gubitak memorije, ili zaboravljanje je jedan od čestih problema koji se naziva “trudnički mozak”.

Mada su stručnjaci skeptični kada je ova pojava u pitanju, mnoge žene su uvjerene da su imale to iskustvo tokom trudnoće.

Zaboravljanje i nekih najjednostavnih svakodnevnih stvari trudnicama može biti strašno ukoliko nisu upoznate sa ovim “trudničkim mozgom”.

Mnoge žene prolaze kroz tu fazu zaboravljanja tek kad postanu mame, i ta faza se naziva “mamin mozak”.

Istraživanja pokazuju da zaista postoji veza izmedju trudnoće i memorije. Jer sve te promjene koje izaziva trudnoća, fizičke, psihičke, hormonske, emotivne, utiču u velikoj mjeri i na pamćenje.

Najčesci razlozi zbog kojih dolazi do zaboravljanja.

Hormoni estrogen i progesteron tokom trudnoće kruže kroz tijelo i zbog toga dolazi do lošeg raspoloženja, umora, pospanosti, glavobolje. I zbog toga su žene mnogo osjetljive, naročito na početku trudnoće. Pa ako ti hormoni mogu da utiču na čulo ukusa i mirisa, mogu da utiču i na mozak.

Pojačan stres i nervoza

Sasvim je normalno da buduća majka bude preokupirana razmišljanjem o bebi. Ponekad ova preokupacija može dovesti do zaboravljanja nekih svakodnevnih stvari, jer je u glavi jedne trudnice samo misao o bebi. Ponekad žena u namjeri da što bolje pripremi sobu za bebu koja uskoro dolazi, pretjera u čišćenju i sređivanju te iste prostorije i zaboravi da treba da uradi i ostale svakodnevne kućne aktivnosti.

Nedostatak sna

I ženama i muškarcija je potrebno 7-8 sati sna da bi bili spremni i fizički i mentalno. Nedostatak sna može negativno uticati na mentalne sposobnosti.

Promjene u mozgu

Godine 1996 u naučnom magazinu iznijeli su činjenicu da se mozak trudnice smanji tokom trudnoće. Druga istraživanja 2002 u američkoj neuroradiologiji pokazala su da se kapacitet mozga kod trudnice smanji za 4 % i da se vrati u prvobitnu veličinu kad se žena porodi. U nekim slučajevima potrebno je da prodje i 6 mjeseci od porodjaja da bi se mozak vratio u normalu.

Naučnici nisu sigurni oko veličine mozga tokom trudnoće, ali je činjenica da do smanjenja ipak dolazi. Žena ne gubi ćelije iz mozga, znači do smanjenja ne dolazi zbog ćelija. Neka istraživanja pokazuju da je to prirodna pojava u kojoj se to dešava ženama samo zbog toga da bi više bile okupirane bebabam i udaljile se od ostalih, u tom trenutku, nebitnih stvari.

U svakom slučaju trudnoća ima pozitivan uticaj na mozak. Tačno je da mozak prolazi kroz određene promjene ali to je iz razloga da bi žene postale bolje majke.

Istraživanja na životinjama su pokazala da majke imaju bolju memoriju od onih koje nisu majke. Hrabrije su i bolji lovci su.

Helen Christensen, direktor centra za naučno mentalno istraživanje na univerzitetu u Australiji ističe da trudnoća pozitivno utiče na mozak i da je žena posle porođaja boljih mentalnih sposobnosti.

To ti je trudnički mozak. Zaboravljaš stvari.

Ostavi komentar