Zubni kamenac podrazumijeva tvrde naslage na zubima nastale mineralizacijom plaka, tj. one tvrde bijele ili žućkaste naslage koje nastaju na zubima u području spoja zuba i zubnog mesa (gingive). Najčešće ste ih uočili u području donjih prednjih zuba s unutrašnje strane.

Najčešće mislimo kako je za stvaranje zubnog kamenca odgovorna određena vrsta hrane koju jedemo ili nedostatak oralne higijena, međutim rijetko se osvrćemo na mnoge svakodnevne navike koje su nepodobne za zdravlje i izgled naših zubi.

Tražeći odgovore na pitanje šta uzrokuje naslage kamenca na zubima i je li određena grupa ljudi podložnija ovim neesteskim promjenama, razgovarali smo s doktoricom stomatologije Kajom Gmaz.

Mekana i ljepljivija hrana će u većem procentu dovesti do zaostajanja zubnog kamenca na zubima (pogotovo ako se dobro ne operu zubi), a tvrđa hrana (tvrđi hljeb, svježe voće…) manje će zaostajati na zubima i dovesti do bolje funkcije cjelokupnog oralnog sistema. Osim toga, neke od nepodesnih navika (konzumiranje kavfe, crnog čaja, obojenih pića kao Coca-cola ili pušenje) dovode do pigmentacije samog kamenca pa on postaje žuto smeđe boje“, objasnila je dr.stom. Gmaz.

Podloga za nastajanje zubnog kamenca je zubni plak koji se normalno stvara na zubima već par sati nakon pranja. Ove naslage plaka otvrdnu kroz sedam dana, te tako nastane kamenac. Ako ne posvećujemo dovoljno pažnje oralnoj higijeni, njegovo će nastajanje biti pogotovo izraženo. Od velike pomoći za pravilno održavanje zdravlja usne šupljine nam mogu poslužiti zubni konac i interdentalne četkice. Međutim, ne postoji pravilo koje nalaže kako će se kamenac razviti samo kod osoba koje ne vode računa o zdravlju svoje usne dupje

Kad govorimo o grupama pacijenata koji su podložniji nastajanju plaka, reći ćemo da su to na prvom mjestu najčešće pacijenti koji nemaju dobru higijenu bez obzira na godine ili vrstu hrane koju konzumiraju. Iako, važno je napomenuti da se zubni kamenac stvara i kod pacijenata s odličnom higijenom! Osim oralne higijene, napomenućemo još nekoliko važnih faktora u nastajanju zubnog kamenca kao što su slina pacijenta (utiče na mineralizaciju – otvrdnjavanje kamenca), ortodontske anomalije (npr. zbijeni zubi koje je nemoguće dobro oprati), genetske predispozicije za razvoj same parodontne bolesti, ,nekorektno napravljeni protetski radovi itd.”, tvrdi doktorica Kaja Gmaz.

KAKO KAMENAC ŠTETI USNOJ DUPLJI?

Zubni kamenac sadrži velike količine bakterija koje proizvode mnoge kiseline, što narušava strukturu gleđ zuba i može dovesti do nastanka karijesa. S vremenom, on će dovesti do upale zubnog mesa, koje postaje natečeno, crveno i bolno na dodir.

Neliječena se upala zubnog mesa može odraziti i na ostale strukture, a pogotovo na aparat zuba poznatiji kao parodont-ligamenti koji drže zub u kosti i na okolnu kost. U takvim hroničnim oblicima dolazi do nestajanja parodonta i povlačenja same kosti što se u ustima pacijenta nalazi kao tzv. džepovi između zuba i zubnog mesa te se na rentgenskom snimku vidi gubitak kosti oko zuba.

Takvi simptomi (znaci) ukazuju na razvoj parodontne bolesti (parodontoza). U džepovima se takođe naseljavaju bakterije koje onda imaju otvoreni put širenja po tijelu te tako mogu uticati i na zdravlje cijelog tijela.

MOŽE LI SE KAMENAC SPIJEČITI SAMO PRANJEM ZUBA?

Redovno pranje, odnosno dobra higijena usta najvažniji je faktor kako za sprečavanje nastanka zubnog kamenca, tako i drugih bolesti u ustima (90 posto bolesti u ustima nastaje zbog loše higijene – nepranja). No, nažalost čak ni dobra higijena ne može u potpunosti spriječiti stvaranje zubnog kamenca, pogotovo u ustima koja su sklona tome”,kaže doktorica stomatologije Gmaz.

METODE UKLANJANJA KAMENCA

Odstranjivanje zubnog kamenca ultrazvučnim aparatom u stomatološkoj ordinaciji je najučinkovitiji i bezbolan postupak. Još uvijek se u velikoj mjeri koriste sonični uređaji, dok se tzv. ručno odstranjivanje više ne praktikuje. Ukoliko pacijent ima razvijenu parodontozu, stomatolog će morati da izvede struganje i poliranje korijena zuba (kiretaža) ultrazvučnim aparatom.

Kada govorimo o odstranjivanju kamenca ultrazvučnim aparatom, pacijenta se može i anestezirati, pa je tako postupak apsolutno bezbolan, a i finansijski je potpuno prihvatljiv, odnosno zavisi od toga kakvim se aparatom radi. Kad je struganje i poliranje korijena zuba u pitanju, pacijent se obavezno anestezira  te se radi djelimično (dio vilice) u nekoliko navrata (kvadrant po kvadranat)“, objasnila je doktorica Gmaz.

Stomatolozi ističu kako ne postoji određeno pravilo kojom se brzinom kamenac vraća: neki pacijenti dolaze na tretman svaki mjesec, dok se drugi vraćaju svakih šest mjeseci ili pak godinu dana.

Ako poželite sami kod kuće ukloniti naslage kamenca sa svojih zuba, morate znati kako takvi pokušaji mogu biti opasni, ali i neučinkoviti.

U takvim pokušajima nema nekih velikih opasnosti osim što se pacijenti mogu ozlijediti što nije nimalo ugodno, ali nažalost bilo kakav takav pokušaj je apsolutno neučinkovit. Osim odstranjivanja zubnog kamenca obavezno je nakon toga napraviti i poliranje zuba kako bi njihova površina bila glatka i tako manje podložna za stvaranje kamenca“, upozorila je doktorica Gmaz.

Stvaranje zubnog kamenca nažalost ne možemo spriječiti, ali dobrom higijenom i kontrolnim pregledima kod stomatologa i pravovremenim odstranjivanjem ga možemo u velikoj mjeri držati pod kontrolom i uticati na njegovu brzinu nastajanja. Na taj ćemo način najučinkovitije spriječiti nastajanje parodontne bolesti i očuvati blistavi osmijeh.

(Večernji)

Ostavi komentar