Različitost krvnih grupa, odnosno postojanje četiri krvne grupe A, B, AB i 0 ima veze s evolucijskom prednošću. Ali prvo da pojasnimo šta jednu krvnu grupu razlikuje od druge.

Austrijski ljekar Karl Landsteiner 1900. otkrio je tri krvne grupe, A, B i 0. To je bilo ogromno otkriće te je Landsteiner 1930. osvojio Nobelovu nagradu za veliko postignuće u medicini. Nekoliko godina kasnije otkrivena je i krvna grupa AB.

“‘Krvna grupa A je najstarija, a ostale krvne grupe nastale su kao rezultat mutacije koja je bila potrebna kako bi čovjek preživio, odnosno odupro se određenim bolestima'”

Ono što jednu krvnu grupu razlikuje od druge su njeni antigeni, odnosno omotač oko crvenih krvnih zrnaca eritrocita koji pomaže tijelu prepoznati koja su krvna zrnca vaša. Dakle, ako pacijent s krvnom grupom A primi transfuziju donatora krvne grupe B, antitijela u pacijentovu organizmu odbiće primljenu krv jer im ne odgovara. Tada postoji opasnost od zgrušavanja krvi što može ugroziti život pacijenta.

Postoje dva glavna antigena koja okružuju okružuju eritrocite, zvani A i B. Ako je vaša krvna grupa AB, u vašem tijelu nalaze se i A i B antitijela. Krvnoj grupi 0 pak nedostaje antigena A i B zbog čega će antitijela pacijenta s krvnom grupom 0 napasti antitijela krvne grupe A i B tokom transfuzije.

Zbog toga osobe s krvnom grupom 0 mogu primiti samo krv te iste krvne grupe.

Vjeruje se da su te mutacije preživjele zahvaljujući upravo svojoj otpornosti na određene bolesti. Naučnici su tako ustanovili da se krvna zrnca zaražena malarijom ne vežu lako s krvnom grupom B ili 0, što znači da su osobe s krvnom grupom 0 i B otpornije na malariju nego osobe s krvnom grupom A. Zato se može reći da je krvna grupa A “slabija” od ostalih.

Ostavi komentar