Svi smo već čuli i zapamtili kako bismo trebali da izbjegavamo tri bijele opasnosti – šećer, so i brašno! Ipak, svi znamo, ponekad je teško da odolimo. Možda vas ovi razlozi “natjeraju” da budete istrajniji u toj odluci.

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu da zamisle nijedan obrok. Rado ga sami mijesimo i pečemo, od njega pravimo tost, ili od njega pravimo prženice. Nekima je on bolji prilog uz meso i ribu od bilo kojeg priloga koji serviramo. Istini za volju, nekad baš prija da zagrizemo tu hrskavu koricu…

Ipak, količina ugljenih hidrata često hleb čini nezdravom namirnicom, a pogotovo ako govorimo o bijelom hlebu, onim napravljenim od bijelog brašna – jedne od tri bijele prehrambene opasnosti.

Ako ste ljubitelj bijelog hljeba, evo razloga zbog kojih je poželjno da ga izbacite sa jelovnika.

Izgubićete kilograme izazvane zadržavanjem vode

Hleb je pun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz prehrane na tijelu se primećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Nije riječ o instant mršavljenju, nego o gubitku vode koja se sakuplja u tijelu. Tijelo, naime, skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u tijelu, veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Više nećete stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je bijeli hleb pun, u organizmu izazivaju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i želju za hranom zbog čega se gojimo.

To ne znači da iz prehrane morate u potpunosti da izbacite hljeb, već da prazne kalorije i bijeli hljeb zamijenite onim napravljenim od cijelih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi, piše Živim.hr.

Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hleb ne sadrži vlakna koja su potrebna za normalan rad crijeva i probavu. Takva hrana izaziva zatvor i druge probleme sa probavom. Nakon što izbacite bijeli hleb iz svakodnevne prehrane i umjesto njega uvedete ritual konzumacije cjelovitih žitarica, probava se normalizuje.

Ostavi komentar