Psorijaza je kožna bolest koja različito pogađa ljude. Ono što je zajedničko svim osobama sa psorijazom je prehrana koja im može pogodovati.

Većini ljudi se psorijaza pojavljuje u pubertetu ili u dvadesetim i tridesetim godinama. Dok mnogi raspravljaju šta uzrokuje ovu kožnu bolest, one koji je već imaju sigurno zanima kako je pobijediti. Kao i u svakoj bolesti, i kod psorijaze prehrana igra itekako značajnu ulogu.

Hrana koju biste trebali konzumirati ako imate psorijazu:

Losos

Losos, kao jedna od riba sa najvećom količinom omega 3 masnih kisjelina, savršena je namirnica za sprečavanje upalnih procesa.

Kurkuma

Jedna od najpoznatijih namirnca ajurvedske medicine, isto kao i đumbir, itekako je dobra za ublažavanje i smirivanje simptoma psorijaze.

Bijeli luk

Malo koja biljka je bolja u liječenju različitih bolesti i u poboljšavanju zdravlja od bijelog luka. Osim za dobar krvni pritisak, zdravlje kardiovaskularnog sistema, beli luk je dobar i za vašu kožu.

Brokoli

Povrće je izuzetno bogato beta karotenom i vitaminom C, koji za zdravlje vaše kože mogu učiniti čuda.

Heljda

Psorijaza se zna javiti i kao reakcija na glutensku intoleranciju. Upravo iz tog razloga heljda može biti savršena namirnica kojom ćete poboljšati svoje zdravlje.

Namirnice koje treba izbegavati ako imate psorijazu:

Alkohol

Alkohol je definitivno prva i osnovna stvar koju treba izbaciti iz svog menija ako imate kožnih problema, posebno psorijazu. Simptomi psorijaze mogu se pogoršati čak i ako ste umjereno konzumirali alkohol, stoga je najpametnije da ga potpuno izbacite.

Crveno meso

Masnoća koja se nalazi u crvenom mesu vrlo lako može izazvati upalni proces kod onih koji imaju predispozicije za psorijazu.

Mliječni proizvodi

Jednako kao i crveno meso, i mliječni proizvodi sadrže iste masnoće koje mogu uzrokovati jednake posljedice.

Citrusi

Citrusi poput grejpa, narandže, limuna i limete imaju iste alergene. Za one koji nemaju predispoziciju za razvijanje psorijaze mogu biti korisni i zdravi, ali osobama sa psorijazom svakako se preporučuje njihovo izbjegavanje.

Jaki začini

Intenzivni i jaki začini osobama sa psorijazom mogu štetiti. U tu grupu svakako ulaze sirće, kari, cimet, majonez, ljuti sosevi i sl.

Ostavi komentar