Iako se može činiti da zdravlje stopala nije toliko važno, trebali biste obratiti više pažnje na njihovo zdravlje. Stručnjaci kažu kako je važno brinuti o stopalima jednako kao što se brinete o cjelokupnom zdravlju. Stopala mogu ukazati na dijabetes, kardiovaskularne bolesti, bolesti bubrega pa čak i rak kože.

Stopala svakodnevno perite toplom vodom i sapunom, naročito ako ste stariji. Takođe je važno da stopala jako dobro osušite, kako biste spriječili razvijanje mikroba i bakterija. Važno je redovno pregledati noge. Obratite pažnju na svaku promjenu kao što je crvenilo, pukotine u koži, rane ili promjene boje. Nosite čiste čarape, udobne cipele i ukoliko treba, uloške za cipele.

Hladna stopala

Ukoliko su vaša stopala, naročito prsti, uvijek hladni, krivac bi mogla biti loša cirkulacija koja može biti povezana s pušenjem, visokim krvnim pritiskom, bolestima srca ili premalom aktivnošću. Hladna stopala mogu biti posljedica oštećenja živaca uzrokovana dijabetesom. Drugi mogući uzroci su hipotireoza i anemija. Ukoliko su vaša stopala često hladna, obratite se svome ljekru kako bi vas uputio na pretrage i kontrole.

Bolna stopala

Kada vas stopala bole nakon dugog dana provedenog u obući, vjerovatno su razlog neudobne cipele ili pretjerano stajanje. Međutim, bol koja nije uzrokovana obućom ili predugim stajanjem, može biti uzrok pukotine u kosti stopala do koje može doći zbog preintenzivnog vježbanja ili osteoporoze.

Crveni, bijeli ili plavi prsti

To je bolest koja je uzrokovana naglim sužavanjem arterija. Arterije se mogu sužavati zbog stresa ili naglih promjena temperature. Crvena, bijela ili plava boja na prstima takođe može biti uzrok reumatoidnog artritisa, problema sa štitnom žlijezdom ili bolesti žlijezda.

Bol u peti

Bol u peti nastaje kada se upali područje ligamenta koji se nalazi kod kosti pete. Bol može biti najoštrija kada se tek probudite ili kada vršite bilo kakav pritisak na stopala. Mogući uzroci su artritis, prekomjerno vježbanje, neudobna obuća, tendonitis, infekcije kostiju, tumori i prijelomi.

Povlačenje stopala

Način na koji hodate je često prvi znak problema sa stopalima. Ukoliko noge često povlačite, odnosno ne podižete od tla, vjerovatno je došlo do oštećenja perifernih živaca. Oštećenje perifernih živaca je u 30% slučajeva uzrokovano dijabetesom. Drugi mogući razlozi su infekcije, nedostatak vitamina i alkoholizam.

Zaobljeni nokti

Nokti su zaobljeni prema vrhu i idu prema dolje. Najčešći uzrok je tijesna i neudobna odjeća, a ostali mogući uzroci su bolest pluća, bolesti srca, jetre, probavne smetnje ili infekcije.

Natečena stopala

To je obično privremena smetnja uzrokovana predugim stajanjem ili putovanjem, pogotovo ako ste trudni. Međutim, natečene noge ponekad mogu biti znak ozbiljnih medicinskih stanja kao što su slaba cirkulacija, problemi s limfnim sistemom, krvni ugrušak, poremećaji rada bubrega i štitnjače.

Žarenje u stopalima

Peckanje u stopalima je često među dijabetičarima, može biti uzrokovano nedostatkom B vitamina, bolestima bubrega, slabe cirkulacije u nogama i stopalima, bolestima perifernih arterija i poremećajima štitnjače.

Rane koje ne zarastaju

Rane na stopalima koje dugo ne zarastaju su glavni znak upozorenja za dijabetes. Dijabetes može oštetiti cirkulaciju i normalno zacjeljivanje rana pa i najobičniji žulj može postati problem. Ukoliko rana ne prolazi, bez obzira na redovno čišćenje, svakako se obratite ljekaru.

Bol u nožnom palcu

Ukoliko je bol u palcu popraćena crvenilom i oteklinom, svakako se obratite ljekaru jer je moguće da bolujete od gihta ili osteoartritisa. Ukoliko je palac i krut moguće je da bolujete Halluxa rigidusa, komplikacije artritisa, gdje dolazi do promjene zgloba palca koja je popraćena boli i otežanim savijanjem palca.

Svrbež stopala

Svrbež, koji je popraćen ljuštenjem kože, može ukazati na atletsko stopalo, gljivične infekcije koje su česte kod muškaraca u dobi između 20 i 40 godina. Reakcija na hemikalije iz kozmetičkih proizvoda, kao što su crvenilo, ljuštenje kuže i svrbež, može ukazati na kontaktni dermatitis. Ako je koža na stopalima suva, popraćena bubuljicama, ljušti se i svrbi, možda je u pitanju psorijaza.

Iskrivljeni prsti

Ova deformacija može biti uzrokovana pretijesnom obućom, dijabetesom, alkoholizmom i drugim bolestima koje oštećuju živce. Obratite se ljekaru koji će vas uputiti na terapije, a možda će vam biti potrebna i operacija.

Grčevi

Iznenadna, oštra bol u podnožju je znak grča mišića, koji može trajati i nekoliko minuta. Najčešći uzrok je preveliko opterećenje mišića, a drugi faktori mogu biti slaba cirkulacija, dehidracija, premala količina magnezijuma, kalcijuma i vitamina D. Promjena nivoa hormona, naročito tokom trudnoće, kao i poremećaji štitnjače, takođe mogu biti uzrok grčeva. Ako su grčevi jako česti, svakako posjetite ljekara.

Tamne mrlje

Pregledajte svoja stopala kako biste bili sigurni da nemate tamne mrlje, koje su najčešći pokazatelj raka kože. Melanom, najopasniji oblik raka kože, se može razviti i na mjestima koja nisu toliko izložena suncu. Može se pojaviti čak i ispod noktiju.

Žuti nokti

Nokti na nogama mogu jako puno reći o vašem ukupnom zdravlju. Gljivične infekcije uzrokuju žute i zadebljane nokte. Međutim, takvi nokti mogu uputiti i na bolesti pluća ili reumatoidni artritis. Ukoliko su vaši nokti žuti i zadebljani, svakako se obratite ljekaru.

Nokti u obliku žlice

Ponekad ozljeda ili česta izloženost kemikalijama može uzrokovati nokte u obliku žlice. Međutim, najčešći uzrok je nedostatak gvožđa.

Bijeli nokti

Pojavu bijelih mrlja na noktima najčešće uzrokuje ozljeda. Ukoliko su nokti bijeli i listaju se može biti infekcija noktiju i psorijaza. Ukoliko je većina nokta bijela to može biti znak ozbiljnijih problema kao što su bolesti jetre, dijabetes ili kongestivno zatajenje srca. Razgovarajte sa svojim ljekarom o svim problemima.

Ostavi komentar