Američki oftalmolozi upozorili su na novu tehnologiju koja omogućava pacijentima da dobiju recepte za naočare i kontaktna sočiva putem interneta.

Pristalice tih onlajn očnih pregleda tvrde da su laki i da štede novac, ali ljudi iz struke tvrde da se bez potpunog, direktnog pregleda ljekara ne mogu previdjeti potencijalni zdravstveni problemi, te da pacijenti koji ne idu ljekaru mogu biti izloženi riziku za koji ne znaju.

Više od 10 američkih država je proteklih godina regulisalo onlajn preglede, prema podacima Američkog udruženja optometrista. U Virdžiniji, na primjer, oni koji pružaju usluge onlajn očnog pregleda moraju da ispune određene standarde zaštite klijenata, dok je u Južnoj Karolini prošle godine zabranjeno davanje recepata za naočare ili sočiva samo na osnovu onlajn pregleda.

Poslanik u Predstavničkom domu u Konektikatu Kevin Rajan podnio je predlog zakona koji propisuje obavezan lični pregled specijaliste da bi pacijent dobio recept za sočiva.

Rajan kaže da specijalista utvrđuje odgovarajuća sočiva i provjerava očni pritisak i opšte zdravlje oka da bi utvrdili da li ima neke bolesti.

Onlajn testovi su “nedokazani i netestirani”, smatra Rajan i dodaje da je bilo primjera da su pacijenti dobili pogrešne recepte.

Čikaška kompanija Opternativ nudi očne preglede koji traju najviše 15 minuta. Pacijent govori šta vidi na ekranu računara, sa udaljenosti od 10 stopa (oko tri metra), koristeći pametni telefon kao daljinski upravljač. Oftamolog zatim pregleda rezultate testa i prethodni recept koji je pacijent dobio.

Procedura košta 40 dolara za recept za naočare ili sočiva, a 60 dolara za oboje, dok klasičan pregled košta u prosjeku 127 dolara.

Ostavi komentar