Zubne fasete ili zubni viniri predstavljaju najmanje invazivnu metodu za promjenu oblika, položaja i boje zuba. One omogućavaju maksimalno očuvanje zubne strukture uz minimalno brušenje ili čak sasvim bez brušenja zuba.

Ukoliko je brušenje zuba neophodno, ono je neznatno, i iznosi svega 0.5 mm. Veoma je važno da se pri brušenju ne izbruši cjelokupna gleđ, jer se keramička faseta najbolje vezuje za zub ako i dalje postoji sloj gleđi.

 

Koji pacijenti podliježu ugradnji zubnih faseta

Pacijenti koji imaju sve zube, odnosno kod kojih ne postoje zubi koji već imaju navlake tj. krunice, su idealna ciljna grupa za ugradnju faseta. Na zubu koji je već obrušen za zubnu krunicu nije moguće naknadno izraditi zubnu fasetu, već samo novu krunicu. U praksi je često kombinovanje keramičkih faseta i zubnih krunica na zubima na kojima nije moguće izraditi fasete.

Vrste zubnih faseta – kompozitne i keramičke fasete

Materijal od koga se izrađuju fasete može biti kompozit ili keramika. Fasete od kompozita su od istog materijala od koga se prave zubne plombe. One ne pružaju estetske rezultate kao keramičke fasete, zahtijevaju češće korekcije i nemaju dug vijek trajanja. Sa druge strane, ove fasete su lakše za izradu od keramičkih vinira, i cjenovno su daleko pristupačnije.

Fasete od keramike predstavlajju najsavršenije i estetski najprihvatljivije rješenje za transformaciju izgleda prirodnih zuba. Kao što smo već pomenuli, keramički viniri mogu se postaviti nakon minimalnog brušenja zuba, ili čak bez brušenja (no prep viniri). Da li će biti potrebno da se zub obruši zavisi od slučaja do slučaja tj. od položaja i oblika zuba prije izrade fasete, kao i od željenog oblika zuba koji će biti dobijen nakod postavljanja keramičke fasete.

NO PREP VINIRI

Keramički viniri ili fasete

Keramički viniri ili fasete su nadogradnja kojom se znatno popravljaju funkcionalnost i izgled zuba koji nisu pokvareni i kod kojih nema većih gingivalnih problema, ali koji su iskrzani, nepravilnog oblika, nepravilno stoje u vilici, požutjeli su, mali su ili postoji razmak između zuba. Viniri se postavljaju samo na prednju stranu zuba, debljine su oko 3mm i predstavljaju jedan od najprirodnijih oblika restauracije zuba, budući da nema znatnijeg brušenja zuba, kao što je to slučaj kod krunica. Pacijenti se najčešće podvrgavaju ugradnji nekoliko vinira istovremeno, gotovo uvjek u prednjoj regiji, čime se dobija potpuno novi osmjeh. U slučaju da pacijentu zubi više nisu lijepi, ali su generalno zdravi, ugradnja vinira je jedno od najboljih rješenja za njihovo boboljšanje izgleda. Danas postoji alternativa tradicionalnim vinirama npr: Lumineer ili Vivaneer odnosno No prep viniri. Ova metoda je idealna za pacijente kojima ideja brušenja zuba teško pada.

Šta su No prep viniri?

No-prep je skraćenica za „no preparation“, što znači bez pripreme – to su viniri koji se ugrađuju bez brušenja prednjih zuba na koje se postavljaju. Ovi viniri se direktno lijepe na zube koji su predhodno detaljno očišćeni, tretirani i pripremljeni određenim preparatima. Ova metoda predstavlja minimalno invazivni zahvat. Pacijent ne osjeća nikakvu nelagodnost, i to je jedini slučaj u stomatologiji kada je moguće obaviti kompletnu restauraciju osmjeha bez neugosti za pacijenta. Iako može zvučati čudno, tako zalijepljeni viniri su savršeno čvrsto pozicionirani na zubu, faktički postaju dio zuba i traju oko 10 godina, isto koliko i klasični viniri.

Kako se postavljaju No prep viniri?

No prep ili minimal prep viniri se postavljaju na površinu zuba na sličan način kao i tradicionalni viniri, korišćenjem adheziva, ali za razliku od tradicionalnih vinira u velikom broju slučajeva ne zahtijevaju preoblikovanje zuba brušenjem. Malom broju pacijenata će biti potrebna minimalna obrada ali se većini ljudi no prep viniri mogu postaviti odmah. U velikom broju slučajeva nije potrebna čak ni lokalna anestezija što sam proces postavljanja čini još bržim i još ugodnijim.

U čemu je razlika između običnih vinira i no-prep vinira?

Kod standardnih vinira potrebno je odbrusiti malu količinu gleđi sa zuba, manje od 1mm, kako bi se napravilo blago udubljenje u zubu koje će biti ispunjeno adhezivnom masom (cementom), kako bi vinir koji se ugrađuje preko te mase bio bolje pričvršćen za zub. Sa druge strane,  no prep viniri se lijepe direktno, bez ikakvog brušenja zuba. No-prep viniri su na duge staze za nijansu manje pouzdani od standardnih, budući da postoje male šanse da vinir spadne prije isteka 10 godina koliko je potrebno da se prirodno istroši i zamijeni, međutim zamjena vinira je jednostavan stomatološki zahvat, daleko jednostavniji od npr. zamjene implanta.

Termin No-prep viniri su više marketinški pojam nego strogo definisana procedura. Svaka ugradnja vinira zahtijeva određenu pripremu pacijenta, pa se stoga danas sve više koristi  termin „viniri sa minimalnom pripremom“. Ovaj tip vinira je takvog sastava i teksture da se može koristiti sa manjom količinom adhezivnog materijala i može se koristiti i direktno na površini zuba koja nije pritom izbrušena. Međutim, čak i ovi viniri daju bolje rezultate sa minimalnim brušenjem, tako da je isključivo na pacijentu i stomatologu da se dogovore da li će se koristiti no-prep viniri ili standardni viniri, kao i da li će se ipak minimalno izbrusiti zubi ako se pacijent odlučio za no-prep vinire.

Ostavi komentar