Staračka dalekovidnost ili presbiopija nastaje zbog toga što oko nakon određene dobi izgubi mogućnost zaoštravanja na bliske predmete. Česti simptomi su umor očiju ili glavobolja pri radu na blizinu. Presbiopija je povezana sa starenjem i u određenoj dobi naočale postaju neizbježne.

ŠTA UZROKUJE PRESBIOPJU?

Kako starimo, ljudsko tkivo gubi svoju elastičnost. Kada stari npr. koža, ona gubi svoju elastičnost i dobijamo bore. Slično tome, kada šoćivo u našem oku izgubi dio svoje elastičnosti, smanji se njena mogućnost mijenjanja oblika i fokusiranja predmeta na različitim udaljenostima. Gubitak elastičnosti je postupan. Dugo prije nego što shvatimo da imamo poteškoće sa zaoštravanjem vida, očno sočivo je već počelo gubiti sposobnost širenja i sužavanja.

KADA SE PRESBIOPIJA POJAVLJUJE?

Fleksibilnost očnog sočiva se počinje smanjivati još u mladosti. Godine u kojima primijetimo staračku dalekovidnost variraju, ali obično se to dogodi oko 40. godine života. Približno se može reći, da potrebna korekcija na blizinu u 45. godini života iznosi od 0.5 do 1 dioptrije, u 50. godini života od 1.5 do 2 dioptrije, a sa svakih idućih 5 godina života se povećava za 0.5 dioptrije. Staračka dalekovidnost ili presbiopija zahvata svakoga, i ne postoji nikakva prevencija.

KAKO SE PRESBIOPIJA KORIGUJE?

Korekcija staračke dalekovidnosti mora biti individualna. Količina akomodacije se u svakog čovjeka, ali i u svakom oku može razlikovati. Stoga je potrebno prepisati najslabija dioptrijska sočiva, koja su dovoljne za dobar i ugodan vid. Pri izradi naočara potrebno je posebnu pažnju posvetiti udaljenosti, na kojoj čovjek obično čita ili radi, jer u nekim zanimanjima je oštar i jasan vid od najveće važnosti.

Najčešća korekcija su još uvijek dioptrijske naočare. U zavisnosti od toga, koju udaljenost pacijent treba da koriguje koriste se naočare sa jednim žarištem, koje pružaju korekciju samo na blizinu. Ali ako pacijent ne želi stalno da skida i stavlja naočare mogu se odabrati bifokalna ili multifokalna sočiva koje ispravljaju vid na različitim udaljenostima. U manjoj mjeri za korekciju se koriste kontaktna ili mikrohirurški zahvati.

Izvor: Optometrija

Ostavi komentar