Stomačni virus se često miješa sa gripom, ali u osnovi leži drugi tip infekcije. Pravi grip inficira respiratorni sistem, nos, grlo i pluća. Gastroenteritis ( stomačni virus ) zahvata tanko i debelo crijevo, zajedno sa želucem i daje simptome koji su tipični za ovu vrstu infekcije.

STOMAČNI VIRUS – UZROCI

Stomačni virus se prenosi i najčešće inficira digestivnu cijev konzumacijom zagađene vode ili hrane, priliko korišćenja zajedničkog pribora, kao što su četkice i peškiri, kao i dijeljenje hrane sa osobom koja ima stomačni virus.

Veliki broj virusa inficira digestivnu cijev, a najčešće se radi o sljedećim patogenim činiocima:

 • Norovirus. Ovaj virus javlja se i kod odraslih i kod djece, a ovo je virus koji je najpoznatiji po svojoj odlici da se osoba inficira njime konzumiranjem zagađene hrane. Norovirus se brzo širi među članovima uže porodice, kao i među đacima i kolegama na poslu.
 • Rotavirus. Ovo je najčešći stomačni virus kod djece predškolskog i školskog uzrasta. Djeca se inficiraju ovim virusom preko prljavih ruku i nedovoljne lične higijene, pogotovo pre uzimanja hrane. Odrasle osobe zaražene ovim virusom uglavnom nemaju simptome – ali su prenosioci i zbog toga je ovaj stomačni virus komplikovan za prepoznavanje i adekvatno liječenje. Vakcina protiv rotaviusa je dostupna u nekim zemljama, i dokazano je da pomaže u prevenciji širenja ovog virusa.

Stomačni virus se često dobija konzumiranjem školjki i ostriga. Iako se u literaturi navodi da je kontaminirana voda čest uzrok stomačnih proliva, češći vid zaraze se dešava feko – oralnim putem, odnosno, nedovoljnom higijenom ruku nakon vršenja defekacije, kojima osoba kasnije konzumira hranu.

Osobe koje su jako podložne dejstvu stomačnih virusa su imunodeficijentne osobe – osobe sa HIVom, osobe na hemoterapiji ili agresivnom vidu liječenja.

Svaki stomačni virus ima svoje godišnje doba u kome je najviše aktivan, u našim krajevima, u periodu između oktobra i aprila, dominantan rotavirus, dok je u ljetnjem periodu, norovirus uglavnom krvac za stomačne tegobe.

SIMPTOMI STOMAČNOG VIRUSA

Karakteristični simptomi stomačnog virusa su:

 • Veliki broj prolivastih, vodenih stolica koje su često obezbojene. Ukoliko se u prolivu zapaža prisustvo krvi, vrlo vjerovatno je u pitanju stomačni virus u uznapredovalom stadijumu.
 • Grčevi i bolovi u stomaku velikog intenziteta
 • Često povraćanje praćeno mukom i gađenjem
 • Česti bolovi u mišićima i glavobolje
 •  Malaksalost i vrtoglavice
 • Blago povišena tjelesna temperatura – koja zapravo i upućuje na dejstvo virusa

U zavisnosti od uzročnika, simptomi stomačnog virusa se mogu javiti tek i nakon tri dana od prenošenja, dok jačina simptoma varira od blagih do veoma izraženih. Simptomi obično traju do dan ili dva, ali u težim slučajevima, simptomi mogu da ne popuste i do 10 dana.

Zbog poklapanja sa simptomima i kliničkom slikom, stomačni virus se često pogrešno interpretira kao infekcija bakterijama Clostridium difficile, salmonela tifi ili ešerihija koli, kao i parazitom đardia lamblia – ovi mikroorganizmi kada inficiraju tijelo takođe daju veliki broj prolivastih stolica i povraćanje kao simptome.

KADA SE TREBA OBRATITI LJEKARU?
Za osobe starije od 16 godina, znaci koji upučuju ljekaru jesu:
 • intenzivno povraćanje duže od 2 dana
 • povraćanje primjesa krvi
 • dehidracija – znaci dehidracije uključuju osjećaj žeđi, suva usta, urin koji je svetlo žut ili obezbojen, vrtoglavice i malaksalost usljed nedostatka vode u organizmu
 • prisustvo krvi u prolivastoj stolici
 • temperatura koja ne pada ispod 40 stepeni celzijusa

Za osobe mlađe od 16 godina, alarmantni simptomi uznapredovale stomačne infekcije jesu:

 • temperatura 38.9 stepeni celzijusa i viša
 • osječaj letargilnosti i iritabilnosti u predjelu stomaka djeteta
 • osjećaj bola, dijete se žali na probadajuće žarenje u predjelu donjeg dijela stomaka
 • krvave prolivaste stolice
 • znaci dehidracije organizma, dijete je blago i malaksalo – bljedilo kože je prvi znak nedostatka vode u organizmu

Ukoliko se radi o novorođenčetu, nemojte miješati fiziološko lučenje pljuvačke i povraćanje.

Ukoliko Vaša beba ima sljedeće simptome, odmah se obratite ljekaru:

 • često povraćanje u kontinuitetu od nekoliko sati
 • suve pelene duže od 6 sati
 • pojava krvi u stolici ili prolivu
 • suva usta ili plač bez suza
 • beba je u neobično mirnom stanju, ne plače i ne pruža nikakav odgovor na draži, ima odsutan pogled

LIJEČENJE STOMAČNOG VIRUSA

Obzirom na to da se radi o virusu, nikakvi medikamenti ne mogu na pravi način pomoći kad je u pitanju liječenje. Za osobu koja pati od stomačnog virusa, idealno rješenje jeste da snizi temperaturu, da miruje, da se na pravilan način hidrira, odnosno, da konzumira više od 2 litra vode dnevno. U periodu oporavka, preporučuje se:

konzumiranje hrane u kašastom obliku, nemojte konzumirati tešku hranu dan ili dva

oko 3 litara vode dnevno raspodijelite na cijeli dan, na svakih 40 minuta popijte po čašu vode

preporučene namirnice za najefikasniji oporavak jesu krekeri, istostirani hljeb, banane, pirinač i pileću supu sa bijelim mesom. Prestanite sa uzimanjem hrane ukoliko imate nagon za povraćanjem

strogo izbjegavajte konzumiranje mlječnih proizvoda, kofeina, alkohola, cigareta, masne i sezonske hrane

odmarajte tokom cijelog oporavka, dehidracija najviše iscrpljuje osobu, bilo kakva fizička aktivnost dovodi do smanjenja svijesti

budite oprezni sa ljekovima i preporukama nestručnih lica. Ljekovi koje možete koristiti jesu sredstva za ublažavanje bolova ( brufen, diklofenak ). Ljekovi iz grupe acetaminofena ( Tilenol ) mogu imati neželjeno dejstvo na jetru djeteta. Aspirin mogu koristiti odrasle osobe, dok je kod djece zabranjeno zbog potencijalnog razvitka Rejovog sindroma.

ISHRANA TOKOM OPORAVKA OD STOMAČNOG VIRUSA

Nekoliko dana nakon dobijanaj simptoma, trudite se da napravite režim ishrane koji neće iritirati Vašu digestivnu cijev. Za doručak preporučujemo čaj od nane i 2 parčeta prepečenog tosta. Za ručak, idealno rješenje je pileća supa, a za večeru grickajte keks i banane. Tokom sljedećih dana, postepeno ubacujete pirinač i povrće u vaš jelovnik.

Zapamtite da je organizam malaksao za vrijeme oporavka od stomačnog virusa i da će svaka iole teža i kaloričnija hrana dovesti do refleksnog nagona za povraćanjem.

Voće se ne preporučuje u prvim danima zbog velike količine kisjelosti koja može da nadraži sluznicu crijeva i želuca i posljedično, takođe, dovede do povraćanja.

Mlijeko i mliječni proizvodi su bogati mlječnom kiselinom koja nije pogodna za rad crijeva koja su inficirana. Jogurt sadrži bakterije koje su dobre za čišćenje crijeva, ali u ovom slučaju, može da dovede do teže dehidracije, pa se treba izbjegavati. Pirinač zbog svog apsortivnog svojstva da skuplja vodu, preporučuje se kao zamjena za teška tijesta.

Ostavi komentar