Manji obim vakcinisanja protiv malih boginja doveo je do izbijanja nekoliko epidemija ove visoko zarazne bolesti u Evropi u posljednjih godinu dana, a pogođeni su i odrasli i djeca, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

Više od 1.500 slučajeva malih boginja registrovano je u 14 evropskih zemalja u prva dvja meseca 2017. godine. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) navodi da je razlog ovolikog broja zaraženih “akumulacija nevakcinisanih pojedinaca”.

U deset zemalja – Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Rumuniji, Španiji i Švedskoj – broj registrovanih slučajeva u januaru i februaru 2017. godine je više nego dva puta veći nego u istom periodu 2016. godine.

Neprihvatljivo je da slušamo o tome da djeca i odrasli umiru od bolesti protiv kojih postoje bezbjedne i pristupačne vakcine“, rekao je Vitenis Andrijukaitis, zdravstveni komesar EU.

Virus malih boginja je veoma zarazan, a širi se direktnim kontaktom i kroz vazduh. Zaštita se može steći bezbjednom i efikasnom vakcinom, ali je zbog “rupa” u imunizaciji djece ovaj virus i dalje jedan od najčešćih uzročnika smrti među djecom širom svijeta.

Prema podacima Svjetske zdravstene organizacije, u 2015. godini od malih boginja je umrlo 134.000 ljudi.

Od 1. marta 2016. godine do 28. februara 2017. godine u Evropi je registrovan 5.881 slučaj malih boginja, od čega 46 odsto u Rumuniji, 24 odsto u Italiji i 9 odsto u Britaniji. Tokom 2015. i 2016. godine oko trećinu oboljelih činile su osobe starije od 20 godina.

“Zatvaranje imunizacionih rupa među adolescentima i odraslima koji nisu primili vakcinu u prošlosti kao i jačanje rutine u programima imunizacije djece biće od vitalnog značaja za sprečavanje epidemija u budućnosti”, navodi se u saopštenju ECDC-a.

Mnogi odrasli ljudi ne znaju da i sami mogu oboljeti od ovog virusa i pogrešno vjeruju da se njime mogu zaraziti samo bebe i djeca školskog uzrasta.

Ostavi komentar