Šta je ekcem? Atopijski dermatitis spada u jedno od najčešćih oboljenja kože. Izraz „atopijski“ ukazuje da bolest ima nasljedni karakter, a u oko 60% slučajeva je udružena sa drugim alergijskim oboljenjima, kao što su alergija na hranu, astma ili alergijska kijavica.

Javlja se kod više od 10% djece, a izgled promjena na koži veoma varira, u zavisnosti od uzrasta djeteta.

U odojčeta tipična mjesta na kojima se javlja su obrazi. Promjene izazivaju jak svrab, vlaže i često se inficiraju. U kasnijem uzrastu promjene se javljaju uglavnom na pregibima laktova i koljena, koža je suva, perutava i jako svrbi. Često se srijeće i pucanje kože ispod uha, kao i nagomilavanje čvorića koji izazivaju svrab na butinama i drugim dijelovima tijela. Usljed jakog češanja koža se istanji i liči na koru drveta, a dobija i tamniju nijansu.

Jedna od ključnih karakteristika atopijskog dermatitisa je suvoća kože. Ona je uzrokovana poremećajem u sintezi masnih kiselina, tako da osobama sa ekcemom nedostaje na koži gornji masni sloj koji sprečava gubitak vlage. Kupanje dopunski isušuje kožu, jer uklanja ovaj sloj i dovodi do skoro potpunog gubitka vode iz kože.

Stoga je od izuzetnog značaja korišćenje kvalitetnih medicinskih krema koje povećavaju vlažnost. Vrlo je važna pravilna njega i zaštita kože proizvodima koje sadrže nezasićene masne kiseline zbog toga što poboljšavaju barijernu funkciju kože, povećavaju vlažnost, elastičnost i otklanjaju svrab.

PRAKTIČNI SAVJETI

• Kupanje i tuširanje moraju trajati kratko (10-15 minuta) a voda ne smije biti previše topla
• Koristite dermatološke preparate (u obliku gela ili ulja kao dodatak za kupanje i tuširanje) bez sapuna, koji vrlo malo pjene. Važno ih je dobro isprati.
• Izbjegavajte jako brisanje i trljanje peškirom.
• Odmah nakon kupanja kožu cijelog tijela obavezno namažite kremom ili losionom koje obiluju nezasićenim masnim kiselinama (linolna kiselina…)
• Izbjegavajte preparate sa mirisnim sastojcima koji mogu biti potencijalni iritansi i alergeni.

Izraz „atopijski“ ukazuje da bolest ima nasljedni karakter, a u oko 60% slučajeva je udružena sa drugim alergijskim oboljenjima, kao što su alergija na hranu, astma ili alergijska kijavica.

 

Ostavi komentar