Mnogo mladih, ali i sredovječnih muškaraca, u želji da poboljšaju seksualnu funkciju i povećaju mišićnu masu, olako posežu za preparatima s testoseronom, iako oni mogu trajno da im naruše zdravlje.

U intervjuu za beogradske “Večernje Novosti”, profesor dr Gert Dohle, urolog Univerzitetskog medicinskog centra u Roterdamu, koji je nedavno bio gost 23. kongresa Udruženja urologa Srbije, kaže da vještačka nadoknada testosterona dovodi do disbalansa hormona, ali i povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

“Suplementacija testosteronom postala je veoma popularna prije 15 godina, najprije u Americi. Zbog toga što utiče na poboljšanje seksualne funkcije i želje, mase mišića i jačanje kostiju, masovno je počela da se primjenjuje i bez medicinski opravdanih razloga. S vremenom, mnogobrojne studije su pokazale da nadoknada testosterona direktno utiče na crvene krvne ćelije, odnosno podstiče njihovo zgrušavanje”.

PROČITAJ JOŠ: UTICAJ TESTOSTERONA NA SEKSUALNI ŽIVOT MUŠKARACA

Kada je nadoknada testosterona opravdana?

Kada je analizama dokazan nizak nivo ovog hormona.Terapiju propisuje isključivo ljekar. Ona zahtijeva učestale kontrole krvne slike i drugih, u ovom slučaju, važnih parametara zdravlja. Međutim, sada i oni muškarci koji imaju indikacije da uzimaju testosteron to izbjegavaju zbog njegovih neželjenih efekata. To je druga krajnost primene ove vrste liječenja.

Dohle

Kako se nadoknađuje testosteron – tabletama, injekcijama…?

Urolozi se najčešće odlučuju za preparat u obliku gela koji se pije i podiže nivo testosterona u naredna 24 sata. To je terapija s kojom se počinje. Ona vrlo jednostavno može da se prekine ukoliko se primijete neželjeni efekti. Injekcije povećavaju nivo ovog hormona za tromjesečni period i zbog toga su veoma rizične.

Da li je testosteron lijek i za pacijente koji imaju erektilnu disfunkciju?

U tom slučaju se za početak savjetuju “vijagra” ili “cijalis”, dakle lijekovi iz grupe PED 5 inhibitora. Oni djeluju trenutno i, takođe, ukoliko uzrokuju loše efekte, vrlo brzo mogu da se isključe. Za ovu dijagnozu oni su najbolja opcija, jer gotovo 80 odsto pacijenata ima momentalan odgovor. U slučaju suplementacije testosteronom potrebno je da prođe najmanje tri mjeseca da bi ona djelovala.

PROČITAJ JOŠ: DA LI SA GODINAMA OPADA NIVO HORMONA TESTOSTERONA

Koliko su “vijagra” i “cijalis” opasni i kada ne bi trebalo da se koriste?

Ovi lijekovi ne smijju istovremeno da se piju s mnogobrojnim kardiološkim lijekovima, jer u kombinaciji mogu da uzrokuju nagli pad krvnog pritiska koji može da bude fatalan. Takođe se ne preporučuju ni ukoliko se pije više od jednog lijeka za kontrolu hipertenzije.

Novosti

Ostavi komentar