Iako mnogi trudnoću povezuju s najsretnijim i najopuštenijim razdobljem u životu žene, međutim mnogi zaboravljaju da obrate pažnju na strah koji trudnice proživljavaju i koji ih često ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Tokofobija ili nekontrolisani, često i paralizirajući strah od porođaja, ali i trudnoće, osjećaj je kojih niko ne mora biti pošteđen. Naime, neke žene mogu uživati u cijeloj trudnoći koja će proći bez komplikacija, ali tek pred porođaj će im se javiti pomenuti strah.

TAKOFOBIJA NIJE RIJETKA POJAVA

Strah od porođaja i trudnoće često se intenzivira u vrijeme kada žena sve više razmišlja o začeću. Naime, gotovo 7% žena se bori s ovom vrstom patološkog straha. Tokofobija se, dakle, može javiti u različitim životnim razdobljima: prije trudnoće, za vrijeme trudnoće pa čak i nakon porođaja. Prema tome, tokofobiju možemo podijeliti na primarnu sekundarnu.

Primarna tokofobija obično započne u adolescenciji i razvije nakon slušanja neke traumatične priče s porođaja ili nakon gledanja snimka porođaja. (Takvi su snimci posebno besmisleni u edukaciji tinejdžera jer čak niti tokom porođaja žena ne vidi takve slike).

Sekundarna tokofobija razvija se nakon porođaja koji je za ženu bio traumatičan. Tokofobija može biti i jedan od simptoma depresije. Strah od porođaja obično je povezan sa strahom od boli, no može imati i neke druge asocijacije koje bi kroz psihoterapiju trabalo istražiti. Strah od porođaja moguće je liječiti – ističe psiholog Irena Čorko Meštrović.

Simptomi koji se mogu javiti su:

  • rapidno povećanje anksioznosti i depresije tokom trudnoće
  • prethodni prekidi naizgled zdravih trudnoća
  • osjećaj da će porođaj rezultirati smrću, pobačajem ili deformitetima kod djeteta
  • jaka želja za djecom iako žena ne želi da ostane trudna

Posljedice do kojih može dovesti ovakav strah je poduzimanje raznih mjera koje će eventualno spriječiti začeće. Javlja se odbojnost prema seksu, gubitak seksualnoga interesa, konflikti u vezama, a sve to nerijetko završava prekidom veze.

ŽENAMA JE POTREBNA POMOĆ; RAZUMIJEVANJE I PODRŠKA

Okolina često može biti netaktična. Naime, žena koja se bori s opisanim strahovima nerijetko će naići na osuđivanje okoline i komentare kako je sebična, hladna i kako si umišlja iracionalne strahove.

U društvu vlada opšti stav da bi sve žene trebale s radošću gledati na iskustvo porođaja jer je to najprirodnija stvar na svijetu. Zbog toga se njihov strah trivijalizuje. To može dovesti do osjećaje krivice, srama, neadekvatnosti ili bijesa, što nimalo ne pomaže cijeloj situaciji – ističe psiholog Meštrović.

Jedna od ključnih stvari u pomoći ženama koje se bore s tokofobijom svakako je i edukacija. Žene bi se trebale detaljno edukovati i saznati koliko je više moguće o onome što ih plaši. To može biti bol, strah od majčinstva i sl. Treba biti svjestan da, bez obzira na situaciju i količinu straha koji je prisutan, u današnjem vremenu žene nisu same.

Često je strah od porođaja povezan sa strahom od gubitke kontrole. Ne znate unaprijed kako će porod teći. Očekujete bol koju ne poznajete. Nemate povjerenja u ljekare. Užasno je teško podnositi toliku količinu neizvjesnosti. Zadržavanje neke količine kontrole nad tokom porođaja pomaže. Možete dogovoriti tok i vrstu porođaja, izabrati što želite, a što ne. I na kraju, možete porazgovarati s psihoterapeutom koji će vam pomoći da razumijete svoj strah, osvijestite svoje istinske želje i donesete najbolju odluku za sebe – zaključuje psiholog Čorko Meštrović.

Ostavi komentar