Za preglede i analize koje se rade tokom trudnoće, u privatnim ustanovama treba izdvojiti od 280 do 600 eura, u zavisnosti koliko je trudnoća rizična. Međutim, postoje analize koje se u Crnoj Gori ne rade, a koje su za naše standarde znatno skuplje.

Korisnice zdravstvene zaštite u Crnoj Gori imaju mogućnost da obavezne preglede tokom trudnoće obavljaju besplatno. Međutim, sve veći broj majki se opredjeljuje da pojedine preglede obave u privatnim klinikama, a nerjetko kod njih održavaju čitavu trudnoću.

Podgoričanka Biljana Janković jedna je od trudnica koja se opredijelila za održavanje trudnoće kod privatnika. Najveći razlog za to je, kaže gužva.

Sve preglede radim kod privatnika, jer tako mi je lakše. Kad zakažem, tada dođem na red i završim. Nema gužve, nema da me šetaju od jednog do drugog doktora, po upute i nalaze. Zato i privatnici postoje, i hvala bogu što sam u mogućnosti da to sebi mogu da priuštim“, kaže Janković koja je u sedmom mjesecu trudnoće.

Ona je do sada, kaže skoro 500 eura potrošila na preglede i analize u jednoj podgoričkoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

Ja sam u početku imala rizičnu trudnoću i zaista sam radila puno testova i nalaza. Sigurno sam do sedmog mjeseca potrošila oko 500 eura. Ali ne žalim, jer sve je u redu i to je najhitnije”, smatra Biljana.

Direktor privatne zdravstvene ustanove (PZU) “Medan” dr Ranko Medan za Dnevne novine kaže da ovu kliniku godišnje posjeti oko 100 trudnica.

Među obavezne preglede koji se tokom trudnoće rade u ovoj klinici, spadaju ultrazvučni i akušerski pregledi, kao i testovi za određivanje stepena trudnoće i Papanikolau bris, objašnjava Medan.

Ultrazvučni pregledi se rade do pet puta u toku trudnoće, može i na mjesec dana. To zavisi od stanja trudnoće”, kaže Medan.

Pregledi od 20 do 50 eura

Njihova cijena u ovoj klinici je 30 eura, međutim, ukoliko pacijentkinja želi, može raditi i 4D ultrazvučni pregled koji košta 50 eura. Za akušerski pregled, pak, treba izdvojiti 20 eura.

Akušerski pregled je ginekološki pregled. On može da se radi više puta, a u principu, on se radi svaki drugi mjesec u drugoj polovini trudnoće. Može i u prvom dijelu trudnoće da se uradi jedan takav pregled, da se vidi stepen čistoće vagine, da se uradi papa bris. U drugoj polovini trudnoće mora da se akušerskim pregledom prati otvorenost grlića materice, dužina grlića, bijelo pranje, vaginalni sekret, na osnovu toga se to prati”, objašnjava dr Medan.

Ipak, kako naglašava, ako se, ne daj bože, javi krvarenje, pregledi se rade i češće dok krvarenje ne prestane.

Ako je sve u redu, ako nema komplikacija, onda bi trebalo da se uradi na početku i prije trudnoće i u drugoj polovini trudnoće svaki drugi mjesec. Znači, akušerski pregled se radi tri do pet puta tokom trudnoće”, kaže Medan.

S druge strane, papa bris je dovoljno uraditi jednom godišnj e, a njegova cijena u klinici “Medan” iznosi 15 eura.

Ukoliko je urađen prije trudnoće, poslije nije potrebno ponovo raditi. Takođe, ako nema bijelog pranja, nema potrebe ni određivati stepen čistoće. Eventualno pred sam porođaj, j edno mjesec dana prije je obavezno da se odredi stepen čistoće da beba kada prolazi kroz porođajni kanal ne bi progutala tu neku bakterijsku vaginalnu infekciju”, navodi Medan i dodaje da ova usluga košta 15 eura.

U PZU “Ars medica” cijene su nešto veće. Tako je cijena ultrazvučnog pregleda 35, a akušerskog 30 eura. Takođe, pored njih, akušer ove klinike dr Vladimir Janjić savjetuje da se uradi i papa test.

Obavezno, ako pacijentkinja nije pred trudnoću radila papa test, potrebno je da se on uradi u prvom tromjesečju trudnoće”, ističe Janjić.

CdM

Ostavi komentar