Iako vodite računa i hranite se zdravo, „zaradili“ ste prehladu. To nije ništa tragično – ali kada niste u drugom stanju.
Sada nastaje dilema da li da kupite kapljice za nos… Možda tablete protiv glavobolje? Šta da radite kako bi vam što prije bilo bolje, a da pri tom ne naškodite bebi?

Ono što vama pomaže, nije automatski dobro i za dijete. Premda posteljica neke materije propušta prema djetetu, a neke ne, određene materije čije su molekule takve veličine da mogu da prođu kroz zaštitnu mrežu posteljice, mogu da dospiju do djeteta, a da to nije povoljno.

Takav prolaz posebno je opasan u prvom tromjesečju trudnoće jer se za to vrijeme stvaraju osnove organa djeteta, pa štetne materije u tom razdoblju mogu da dovedu do malformacija ploda i drugih komplikacija.

Čak i ljekovi koji su naizgled bezazleni mogu se pokazati štetnima. Šta treba da radite da bi vam bilo bolje, a da ne naškodite bebi, objašnjava dr specijalista, Slavica Vasiljević, ginekolog i vlasnica ordinacije Merida.

Zapušen nos

Navikli ste da uvijek imate kapi ili sprej za nos, koji pomaže da se solobodite kijavice, a ujedno vam i otpuši nos? Iako ne izgleda opasno, imajte na umu da većina ovih sredstava (osim onih koji sadrže čistu, obično morsku vodu), sadrže u sebi hemijske materije koje dovode do stiskanja krvnih sudova u sluznici nosa.

To je kod prehlade poželjno jer se tako smanjuje nabreklost sluznice nosa i dolazi do lakšeg disanja, pa ipak te materije se putem krvnih sudova nosa unose u krvotok. Zato bi najbolje bi bilo da se inhalirate morskom solju, kamilicom, žalfijom ili da u nos ubrizgate prirodni fiziološki rastvor.‚

Kašalj – trpi li dijete zbog kašljanja?

Imate trajni nadražaj na kašalj, ali kada se iskašljate, ne osjećate olakšanje? Tada prvo isprobajte najstarije sredstvo za iskašljavanje: pijte puno tečnosti. To može biti voda, čaj, limunada ili drugi sokovi, mlijeko s medom i čaj od lipe. Takođe bi bilo dobro da jedete čorbe od povrća (šargarepa, brokoli, celer, kao i supice od pilećih kostiju).

Za pročišćavanje plućnih organa napravite salatu od bijele rotkve, a dobro je da uzimate kašičicu meda, matični mleijč ili kapi od propolisa. Na iskašljavanje dobro djeluje i staro sredstvo iz kućne radinosti, šerbet naših baka: nekoliko kašičica šećera rastopite na laganoj vatri i miješajući ostavite da dobije svjetlosmeđu boju. Zalite s čašom mlijeka ili čaja i mešajte dok se karamelizovani šećer ne otopi. Popijte toplo.

Kao prirodni antibiotik i antivirotik može da vam posluži češanj izrendanog bijelog luka dodat u kisjelo mlijeko i jogurt. Takođe antibakterijski i za razređivanje iskašljaja dobro će poslužiti još jedan recept iz kućne radinosti: usitnite (najbolje izrendajte na sitno) jedan veliki crveni luk ili 200 g crne rotkve, pomiješajte s 50 g žutog šećera i ostavite da stoji nekoliko sati. Procijedite i uzimajte preko dana četiri do šest puta po jednu čajnu kašičicu. Ipak ako pri kašlju, naprotiv, obilno iskašljavate, neka vam lekar prepiše sredstvo koje vam najbolje odgovara.

Ne možete da gutate?

Uobičajene ljekove za ovakvu vrstu tegoba nemojte da uzimate tokom trudnoće. Tablete za grlo koje se sisaju kao bombone izbjegavajte, a umjesto njih napravite čaj od žalfije, koji treba da grgljate više puta dnevno. Možete pribjeći i spoljašnjim oblogama od kuvanog krompira. Krompir kuvan u ljusci zgnječite, staviti u kuhinjsku krpu, obmotate njime vrat i povrh svega stavite još jedan šal.

Kako skinuti povišenu temperaturu?

U slučaju povišene temperature morate da se obratite ljekaru jer temperatura, posebno kada je viša od 39 stepeni, može da poremeti snabdijevanja djeteta krvlju, a u uznapredovaloj trudnoći i da izazove početak trudova. Kod jake prehlade s glavoboljom i bolima u cijelom telu, mnogi ljekari preporučuju paracetamol. Nakon obavezne konsultacije sa vašim ginekologom, uzimajte ga na svaka četiri sata.

Tuširajte se mlakom vodom, stavljate alkoholne obloge (dvije trećine alkohola i jedna trećina mlake vode) tako što ćete staviti obloge u predjelu pluća i stopala ili se jednostavno polijte nakon tuširanja. Tuširajte se što češće sve dok ne spadne temperatura.

Nakon svakog tuširanja, obucite se u pamučnu odjeću. Ako se to ne dogodi, dijete može da ima ozbiljnih srčanih tegoba. Visoka temperatura je razlog za odlazak ljekaru i zato jer može da izazove i ozbiljnije infekcije od obične viroze, odnosno prehlade.

 

Ostavi komentar