Uprkos svim negativnim porukama i kampanjama, iskrivljenim podacima, nenaučnim činjenicama i zlonamjernim tvrdnjama protivnika vakcinacija, gotovo svi roditelji u Crnoj Gori vjeruju pedijatrima i vakcinišu svoju djecu, saopšteno je iz Instituta za Javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Prema statističkim podacima te institucije, zaključno sa sredinom protekle sedmice, dvije trećine djece rođene 2014.  primilo je MMR vakcinu. Primjetno je i da se vakcinacija MMR-om sprovodi sa zakašnjenjem.

“Obuhvat vakcinacije MMR-om je za jedan odsto iznad obuhvata iz februara, pa je sada  75,96 posto”, kazao je načelnik Odjeljenja za imunizacije u Institutu, epidemiolog dr Senad Begić.

Poruke antivakcinalnog lobija, uglavnom  su usmjerene protiv te  vakcine, što je u određenoj mjeri minulih godina i smanjivalo broj mališana imunizovanih protiv malih boginja i zaušaka.

Više od 90 odsto djece istog  godišta primili su tri doze petovalentne vakcine (protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i hemofilusa influence tip B).

Begić je nazvao pogrešnom i veoma opasnom praksom trend odlaganja vakcinacije – “dok dijete ne ojača”…

Odlaganje imunizacije, objašnjava on, produžava vrijeme tokom kojeg je dijete nezaštićeno, ali i povećava rizik da će se dijete zaraziti u periodu kada su posljedice i komplikacije bolesti protiv kojih vakcine štite potencijalno najopasnije.

“Odlaganje davanje vakcine takođe pomjera se ka uzrastu u kome su neželjene reakcije nakon vakcinacije češće i ozbiljnije. Na kraju, urušava se kolektivni imunitet, čime se nanosi šteta i posebno ugrožavaju ona djeca koja zbog uzrasta ili osnovne bolesti, kao što su maligniteti, ne mogu biti vakcinisana”, pojašnjava Begić.

Institut za javno zdravlje predlaže i prati uspješnost sprovođenja Programa obaveznih imunizacija na teritoriji Crne Gore, a u maju svake godine i objavljuju izvještaj o sprovedenoj imunizaciji.

Tvrdi da je od 2006. do 2016. godine, Crna Gora bila gotovo jedina država u regionu  koja je upravo zbog visokih stopa imunizacija, pošteđena epidemijskog javljanja zaraznih bolesti.

Tako su u periodu od 11 godina kod nas zabilježena samo 32 slučaja obolijevanja od malih boginja (morbila), dok su se u okruženju i širom Evrope brojevi oboljelih od  te bolesti bili u hiljadama, a obuhvat vakcinacijama je bio znatno niži nego kod nas.

“Manji ili veći otpor vakcinama postoji gotovo svuda u svijetu i to gotovo onoliko dugo koliko i same vakcine. U modernom dobu, osnovni razlog otpora leži u pogrešnoj informisanosti roditelja koji često korišćenjem interneta i društvenih mreža pronalaze iskrivljene podatke, nenaučne činjenice i zlonamjerne tvrdnje protivnika vakcinacija… To onda dovodi do kolebanja određenog  broja roditelja”, kaže Begić.

On važnost imunizacije ilustruje primjerima iz drugih zemlja, gdje su roditelji poklekli pred lobijima koji se protive imunizaciji.

„Epidemija malih boginja u Francuskoj (2008-2011) je krenula iz škole u kojoj je bio narušen kolektivni imunitet zbog djece čiji roditelji su odbijali vakcinaciju. Tom bolešću bilo je zaraženo preko 20.000, hospitalizovano preko 5.000,  a život je izgubilo 10 osoba”, saopštio je on.

Epidemija te bolesti u Rumuniji još traje, a broj oboljelih se povećava.

U  toj zemlji antivakcinalni pokret je vrlo jak i predvode ga pojedine religiozne grupacije i bračni par poznatih TV lica, kaže Begić.

Prema njegovim riječima, iako iskorijenjen u preko 200 zemalja, virus dječje paralize i dalje ostavlja trajne posljedice na djecu u dvije države – Pakistanu i Avganistanu.

Razlog je, kaže Begić,  očekivan – „talibani se protive vakcinaciji smatrajući da se tako vrši sterilizacija djece, a bombe postavljaju u vakcinalne centre, čime je virus ostao da cirkuliše i izazove infekciju kod najmanje 400 djece u tom reonu, u proteklih par godina”.

Kako je Vijestima rečeno u Upravi za inspekcijske poslove, tokom prošle godine u Crnoj Gori su 93 roditelja odbila vakcinaciju prema kalendaru. Najviše, 38 odnosno 22,  bilo ih je u Herceg Novom i Podgorici.

U Baru je prijavljeno 19 takvih slučajeva, u Bijelom Polju šest, Plavu pet  i po jedan u Ulcinju, Mojkovcu i Rožajama.

Iz te uprave ranije je saopšteno da su prošle godine, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, podnijeli 92 prekršajne prijave protiv roditelja koji su odbili vakcinaciju djece, prema kalendaru vakcinacije. To je trostruko više prijava nego godinu ranije.  Zakonom, za roditelje koji ne vakcinišu djecu,  predviđena je kazna od 100 do 2.000 eura.

Vijesti

Ostavi komentar