Direktorica Klinike za infektivne bolesti, doktorica Dobrila Nikčević kazala je u Bojama jutra da je u Crnoj Gori pod nadzorom otprilike 340 osoba, od čega je 240 u Podgorici.

“U svim gradovima postoje osobe koje su pod nadzorom. Tako da tek na osnovu procjene epidemiologa – jer postoji definicija slučaja – onda se pacijent upućuje u Kliniku za infektivne bolesti”, rekla je Nikčević.

Ona je dodala da je sasvim moguće da se može desiti da u Crnoj Gori bude registrovan pacijent koji je obolio od koronavirusa

“Sasvim je moguće da se to može desiti. Za to smo mi i spremni da se u takvoj situaciji nađemo i odreagujemo onako kako treba da odreagujemo. Da možemo završiti to što treba da se završi vezano za infekciju sa koronavirusom. Moguće je očekivati da se to može pojaviti, s obzirom na to da mnogi putuju”, navela je Nikčević.

Broj umrlih od koronavirusa u svijetu dostigao je 3.000, a KOVID-2019 se proširio u više od 60 zemalja, pišu svjetski mediji.

Najveći broj preminulih, više od 90 odsto, je u centralnoj kineskoj provinciji Hubej, a izvan Kine je u Iranu (54 smrtna slučaja) i Italiji (34).

Širom svijeta zabilježeno je skoro 90.000 slučajeva virusa, a broj zaraženih sada brže raste van Kine nego u toj zemlji, navodi BBC.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da većina zaraženih ima samo blage simptome kronavirusa, a stopa smrtnosti je između 2 i 5 odsto. Organizacija kao poređenje ukazuje na to da je prosječna smrtnost od sezonskog gripa oko 0,1 odsto, ali da je visokozarazan i da svake godine od njega umre i do 400.000 ljudi, prenosi Tanjug.

Osmi slučaj virusa KOVID-19 u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je potvrđen osmi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o bliskom kontaktu oboljele osobe iz Rijeke, saopštila je jutros hrvatska služba civilne zaštite, javlja Index.

Od ukupnog broja oboljelih tri osobe su iz Zagreba, a petoro iz Rijeke, i riječ je o blisko povezanim ljudima.

Svi oboljeli su pod zdravstvenim nadzorom.

Raste broj oboljelih u Evropi, u Italiji umrle 34 osobe

Italijanske vlasti saopštile su da je broj smrtnih slučajeva od posljedica korovirusa KOVID-19 porastao na 34, prenosi novinska agencija ANSA.

Od početka krize u toj zemlji do danas su registrovana 1.694 slučaja virusa.

Takođe, Francuska je potvrdila 130 slučajeva koronavirusa, Njemačka najmanje 117, Španija 76, a Velika Britanija 35, javlja Euronews.

Preminuo ajatolahov savjetnik

Član tima najviših savjetnika ajatolaha Hamneija preminuo je od posljedica koronavirusa.

Rojters, koji je objavio tu informaciju, podsjetio je da je ranije više iranskih zvaničnika oboljelo od virusa KOVID-19 i da je Iran postao novo najveće žarište te bolesti na Srednjem Istoku.

Sajed Mohamad Mir-Mohamadi, koji je preminuo, bio je član najvišeg savjeta Islamske republike, odnosno ajatolaha Hamneija. Imao je 71 godinu.

Virus odnio još jedan život u Vašingtonu, u Njujorku prvi slučaj zaraze

Zdravstveni zvaničnici u američkoj državi Vašington izvijestili su o smrti druge osobe zaražene koronavirusom, dok je guverner Njujorka potvrdio prvi pozitivni test na virus, prenosi Dnevnik.hr.

Bijela kuća je najavila da će početi da testira putnike i da će pojačati proizvodnju zaštitne opreme.

Druga smrt u Vašingtonu dogodila se na području Sijetla, gdje je ranije prijavljena i prva žrtva.

Njujorški guverner Endrju Kuomo objavio je sinoć na Twitteru da se žena tridesetih godina zarazila virusom KOVID-19 tokom nedavnog putovanja u Iran i da se nalazi u karantinu u svojoj kući. Kako je dodao, ona ima respiratorne probleme, ali nije u ozbiljnom stanju.

Do sada je u SAD-u zabilježeno više od 70 slučajeva zaraze, većinom na Zapadnoj obali, ali novi slučajevi pojavili su se u Čikagu i na Roud Ajlandu.

Ostavi komentar