U Crnoj Gori ima oko 35.000 registrovanih osoba sa dijabetesom, a smatra se da oko 20.000 ne zna da živi sa ovom bolešću, podaci su nevladine organizacije Diabetes Crna Gora.

Povodom Svjetskog dana dijabetesa koji se održava sjutra, iz ove NVO ističu da je jedan od najvećih problema lica sa dijabetesom u Crnoj Gori što oboljelu i nakon navršene 18 godine nemaju prava na trakice za mjerenje nivoa šećera u krvi, što nije slučaj sa zemljama u regionu.

Kako ističu u ovoj NVO, redovno mjerenje nivoa šećera u krvi predstavlja jedan od osnovnih parametara u kontroli dijabetesa, a takođe zahtijevaju edukaciju doktora, medicinskih sestara i pacijenata, unifikaciju njihovog znanja i formiranja medicinski timova za podršku, kao i regionalnih endokrinoloških centara.

Povodom Svjetskog dana dijabetesa u organizaciji pomenute NVO održaće se niz aktivnosti, pa je u sali Gimnazije “Slobodan Škerović” u Podgorici danas odigrana revijalna utakmica između udruženja Sportskih novinara Crne Gore i članova udruženja NVO Diabetes Podgorica, kao i i akcija mjerenja nivoa šećera u  krvi.

U biblioteci “Radosav Ljumović” sjutra će se u 18 časova održati i predavanje na temu “Dijabetes i komplikacije”, a kao predavači najavljeni su Snežana Vujošević, specijalista endokrinolog, Biljana Milojko, specijalista oftalmolog, Valentina Kalinić, specijalista endokrinolog, Vladimir Prelević i Ivan Milašević.

Logo Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je plavi krug, usvojen kao globalni simbol borbe protiv dijabetesa i simbolizuje život i zdravlje, a plava boja je boja neba i Ujedinjenih nacija i predstavlja sve zemlje Ujedine nacije u borbi protiv pandemije.

I u Podgorici su povodom ovog datuma osvijetljeni zgrada Opštine i most Milenijum, u cilju podrške oboljelima od šećerne bolesti i podizanja svijesti ovoj bolesti.

U svijetu sa dijabetesom prema analizama živi između osam do 10 odsto ukupne svjetske populacije, a pretpostavka je da skoro 400 miliona ljudi ima dijabetes. Kada bi sve osobe sa dijabetisom smjestili u jednu zemlju, po broju stanovnika bi bili bi na trećem mjestu Kina, Indija, Dijabetis, SAD i Brazil.

Od ukupnog broja osoba sa dijabetesom najveći broj čini Tip 2 sa 90 odsto, dok tip 1 ima šest do osam odsto.

Zabrinjavajuće je što u svijetu na svakih 10 sekundi umre jedna osoba od dijabetes komplikacija, a svakih 30 sekundi amputira se jedan eksteremitet kao posljedica istih.

Takođe, svakih pet sekundi dijagnostifikuje se jedna nova osaoba sa dijabetesom, a procjenjuje se da će do 2025. godine dijabetes imati pola milijarde, to jest, svaki 12-i čovjek ili čitava evropska populacija.

Ostavi komentar