U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), zbog mjera prevencije pojave i širenja zaraze koronavirusom, obavljaće se samo hitni specijalistički pregledi.

“Ljekari i sestre pozivaju pacijente i pitaju je li zaista hitno da dođu na pregled i to ne važi za pacijente koji su maligno oboljeli”, objasnio je za “Boje jutra” Nemanja Radojević, pomoćnik direktora KCCG.

Radojević je dodao da ukoliko je potreba pacijenta nužna i hitna, pregled se ne odlaže.

On je istakao da će zaposleni Kliničkog centra, nakon što se aktuelna situacija sa koronavirusom smiri, pozivati pacijente na pregled.

“Ljekari će dodatno raditi. Moramo trenutno da smanjimo broj ljudi u KC”, istakao je.

Isto važi i za vađenje nalaza.

“Ukoliko nije neophodno molimo pacijente da ne dolaze da vade nalaze. Nije poželjno da budu svi na jednom mjestu. Za kasnije neće biti neophodno vaditi nove upute jer će medicinske sestre zvati pacijente i biće definisani termini. Neće se čekati na pregled dugo”, istakao je Radojević.

Pomoćnik direktora KCCG apelovao je na građane da “ostanu doma”.

Klinički centar nabavio dodatnih osam respiratora

Klinički centar Crne Gore (KCCG) juče je, u hitnom postupku, nabavio dodatnih osam respiratora.

U KCCG i bolnicama, kako je ranije saopšteno, bez te nabavke, na raspolaganju je oko 70 respiratora.

Iz barske bolnice prije dva dana kazali su da imaju šest, a da je u postupku javne nabavke još šest respiratora.

Za nabavku još osam respiratora za KCCG saglasnost je, kako se navodi u pozivu, dalo Ministarstvo zdravlja 9. marta. Javni poziv objavljen je juče, a posao vrijedan 213,5 hiljada eura sklopljen je sa firmom “Osmi red” iz Podgorice.

“KC je Planom javnih nabavki za 2020. godinu planirao nabavku medicinske opreme i aparata, za koje su sredstva obezbijeđena iz donacija, ukupne procijenjene vrijednosti 500.000 eura, sa PDV-om. Sredstva su, između ostalog, namijenjena za kupovinu respiratora za intenzivnu jedinicu Klinike za neurologiju, čija je rekonstrukcija u toku. S obzirom na to da trenutno, zbog pojave koronavirusa u svijetu i regionu, postoji neodložna potreba da se u slučaju pojave koronavirusa u Crnoj Gori obezbijedi određen broj respiratora… ocijenjeno je cjelishodnim da se opredijeljena sredstva upotrijebe za ovu namjenu”, piše u pozivu.

Dodaje se i da će respiratori, po prestanku potrebe u slučaju pojave koronavirusa u Crnoj Gori, pripasti Klinici za neurologiju.

Izvor: Vijesti.me

Ostavi komentar