Polovina operacija dojke usljed manje ili više sumnjivih promjena je suvišna. Isečak tkiva šalje se na analizu tek posle odlaska pod nož, a to bi moglo da se izbjegne primenom radiološki vođene biopsije dojke.

“Pod kontrolom ultrazvuka, mamografije ili magnetne rezonance može da se dođe do izmijenjenog tkiva i njegovom analizom dobije pouzdan histopatološki nalaz koji potvrđuje ili negira maligne promjene”, kaže profesorka dr Dragana Đilas, radiolog Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici. “Na ovaj način utvrđuje se da li je operacija potrebna. I hirurg i pacijent znaju šta ih čeka, a shodno tome, ako dođe do operacije, mogu precizno da se naprave planovi za istovremenom ugradnjom silikonskih proteza ili samo poštednom operacijom dojke”.

Ovakav pristup se u Institutu za onkologiju Vojvodine primjenjuje već 10 godina. Ljekari koji su članovi tima za dijagnostiku i terapiju dojke su se edukovali u centrima u Njemačkoj, Švedskoj i SAD.

“Ultrazvučno vođene biopsije su najkomfornije za pacijenta, kratko traju, a takođu su i najjeftinije”, objašnjava profesorka Đilas. “To je razlog zašto se od svih radiološki vođenih biopsija, oko 85 odsto radi pomoću ultrazvuka.”

Ova metoda, kaže naša sagovornica, u 50 odsto slučajeva pokazuje da operacija nije potrebna, tako da je ušteda za zdravstveni sistem ogromna.

Priliko ovog postupka pacijentu se daje lokalna lidokainska anestezija, ista kao kod stomatologa, a čitava procedura traje do 15 do 20 minuta, nakon čega pacijentkinje mogu neometano da se posvete svakodnevnim obavezama.

Večernje novosti

Ostavi komentar