Umnjak predstavlja osmi i posljednji zub koji raste u vilici. Obično niče u trećoj deceniji života. Predstavlja ostatak evolucije, kada je ljudima bio potreban za mljevenje i drobljenje tvrde hrane. Danas su oni, zbog načina i vrste konzumiranja hrane, izgubili svoju svrhu. Umnjaci često izazivaju mnoge probleme u ustima i zbog toga ćete se u jednom momentu morati suočiti sa njihovim vađenjem.

Problemi koje stvaraju umnjaci i njihovo vađenje
S obzirom na lokaciju umnjaka, teže ih je održavati i prati. Često guraju susjedne zube i prave gužvu u vilici. U takvim slučajevima, dobro je izvaditi ih što je prije moguće, kako bi se spriječili potencijalni problemi. Ako se oko umnjaka napravila cista, ona ugrožava i susjedne zube. Takvo vađenje je komplikovanije jer je cista praktično rupa u kosti, i na tom mjestu je kost dosta tanja.

Slična je situacija i sa umnjacima koji nemaju mjesta da niknu i tada se oko njih pravi infekcija. Ako je infekcija uporna, ona može izazvati destrukciju kosti. U slučaju “dislokacije”, umnjak može rasti u stranu, ispod gingive, pritiskajući korene susjednih zuba i prouzrokujući velike bolove. Ipak, ako raste daleko od zubnog niza može mirovati i u tom slučaju ga samo treba redovno kontrolisati.

Umnjake je neophodno vaditi i ukoliko prilikom svog nicanja sabijaju postojeće zube. To se jasno može vidjeti na rendgenskom snimku vaših zuba (ortopana).

Umnjake je najbolje vaditi dok se korijen zuba i vilica još nisu u potpunosti razvili, a to je oko dvadesete godine života. Ukoliko se to učini kasnije, postoji vjerovatnoća da će oporavak duže trajati jer je tada vilica tvrđa.

Post – operativni postupak vađenja umnjaka
Nakon vađenja umnjaka postoji post- operativna procedura koje je neophodno držati se. Na ranu se stavlja gaza i trebalo bi tako da stoji desetak minuta, kako bi se spriječilo krvarenje i podstaklo zgrušavanje. Rana se ne smije ispirati 24 časa nakon vađenja i narednih dana ne bi trebalo dirati ranu. Zabranjena je svaka vrsta sisanja, kao što je pijenje na slamčicu, ili pušenje, da se ne bi poremetio ugrušak. Često se prepisuje i upotreba sredstva protiv bolova, kako bi se ublažila neprijatnost, a preporučuje se i stavljanje hladnih obloga na obraz, da bi se smanjilo oticanje. Moguća je upotreba antibiotika, kako bi se spriječila pojava infekcije na mjestu ekstrakcije.

Da li je vađenje umnjaka neophodno
Stomatolozi često preporučuju vađenje umnjaka. Protetičari se ne slažu sa ovim mišljenjem, i vađenjem zdravih zuba, jer će umnjaci možda nekakda u budućnosti biti dobri nosači za mostove i proteze.

U slučaju da umnjaci rastu normalno, i ne ugrožavaju susjedne zube, vaš stomatolog će procijeniti da li je uopšte neophodno njihovo vađenje. Kod nekih ljudi, ako ih dobro održavaju mogu trajati i godinama.

 

Ostavi komentar