U Crnoj Gori svaka peta žena ima neki oblik hpv infekcije koji može biti uzročnik malignih oboljenja, kazao je za PINK M televiziju direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić.

On je istakao da Ministarstvo zdravlja radi vrlo intezivno na uvođenju vakcinacija hpv, što je vrlo radosna vijest i za zaposlene u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a i za građane.

“Ubijeđen sam u to da će Ministarstvo zdravlja odabrati najoptimalniji model imunizacije i vakcinacije protiv hpv virusa i da će to biti ono što je u svijetu nauke najnovije saznanje da će to biti uvedeno kad nas i time omogućiti značajno smanjenje pojave malignih oboljenja“, dodao je on.

Nadalje je istakao da ga raduje što je zaživjela svijest o važnosti i značaju ulaganja po svakoj osnovi kadrovskom, organizacionom u primarnu zdravstvenu zaštitu.

“Mislim da je to najveća tekovina posljednje decenije, znači svijest i unaprijeđenje sistema primarne zdravstvene zaštite. Sve što se uloži u primarnu zdravstvenu zaštitu se vraća u kasnijoj dobi ili u drugim nivoima zdravstvene zaštite. Što bi rekli mi uložen jedan euro u primarnu zdravstvenu zaštitu je 20, 30 do 100 eura u druga dva niova”, navodi Kavarić.

Prema njegovim riječima, elektronsko zakazivanje pregleda i uvođenje elektronskog recepta su se pokazali efikasnim i umnogome pojednostavili proceduru.

„Elektronski recept je značajno ubrzao proceduru, popravio uvid, time mogućnost upravljanja kvalitetom, sem toga napravio velike uštede, nemate više izdatke za potrošnju papira koja je enormna, nadamo se da će i uvođenje laboratorijskog informtaičkog sistema uticati na smanjenje troškova i pacijenata, dužina čekanja, lutanja itd, a smanjiti suštinski za institucije, troškove po pitanju štampe i papira ketridža“, ističe on.

Novine koje Dom zdravlja planira da uvede radi efikasnijeg rada su uvođenje strukturalne anamneze, dalje proširenje kadrovskih kapaciteta, a u toku je konkurs za prijem četiri ljekara koji će raditi na poslovima izabranih doktora.

“Širimo kapacitete, a glavni grad intezivno gradi i završava novi objekat doma zdravlja koji će namjenski biti za dom zdravlja na Zlatici. U međuvremenu proširićemo kapacitete završetkom dva objekta u centru grada, Stara varoš – Nova varoš, to je u domenu odgovornosti Direkcije za javne radove, imaćmo završena dva objekta u centru grada, planira se kraj ove godine ili početak sljedeće“, najavio je Kavarić.

CdM

Ostavi komentar