Stomatitis acuta catharralis je zapaljenje oralne sluzokože koje najčešće prouzrokuju streptococe, zatim neisseria catharalis, diplococus pneumoniae i dr.

Intaktna sluzokoža intenzivna keratizacija na mjestu izloženim trenjima, predstavlja barijeru mikrobnoj invaziji. Svi faktori hemijske, mehaničke i termičke prirode koji oštećuju površni sloj oralne sluzokože pogoduju nastanku ovog oboljenja. Opšta oboljenja koja smanjuju otpornost organizma naročito ako je slaba higijena usta, doprinose nastanku ovog oboljenja. Oboljenje zahvata cijelu oralnu sluznicu pa i gingivu.

Počinje razaranjem površine epitela i njegovom deskvacijom, a kako je hiperemija izražena u vezivnom tkivu, oboljela mjesta su intezivno crvene boje. Sluznica je edematozna ( otečena) i na obrazu i na jeziku se mogu vidjeti impresije zuba. Jezik je obložen, a usne su nešto uvećane. Gingiva je zapaljena, interdentalne papile su uvećane i krvave na najmanji dodir. Prisutna je hipersalivacija (pojačano lučenje pljuvačke) i fetor ex ore (zadah iz usta). Regionalne limfne žlijezde su uvećane i bolne na dodir. Temperatura je neznatno povećana, apetit je slab, prisutni su bolovi koji se naročito potenciraju za vrijeme jela i govora, bolesnici inaju osjećaj truleži u ustima ili da su im usta gorka.

Liječenje se sastoji u uklanjanju svih nadražaja i pedantnoj sanaciji usne šupljine uz primjenu blagih antiseptičnih rastvora. Antibiotike treba ordinirati prema antibiogramu.
Stomatitis aphtosa – aphthae – spada u grupu eksudacijskih stomatitisa. Manifestuje se pojavom jednog ili više ulkusa na sluznici usta, koji recidivišu u različitim vremenskim intervalima. Afte su nepoznate etiologije.
Klinička slika se manifestuje pojavom prodromalnih simptoma u vidu pečenja i osećaja hrapavosti sluznice. Prije pojave ulkusa, sluznica na tim mjestima je edematozna i crvena. U centru eritematozne promjene dolazi do pojave nekroze i nastaje ulkus (grizlica). Ulkusi su okruglog ili ovalnog oblika, ograničeni jasno izraženim crvenim prstenom. Dno ulkusa je prekriveno fibrinom. Aftozne lezije su jako bolne, što se  naročito pojačava prilikom govora, jela i svih pokreta muskulature. Karakteristika afta je da često recidivišu. Remisije su različite dužine, recidivi se javljaju iznenada. To je praćeno hipersalivacijom, otokom regionalnih limfnih žlezda, povećanjem temperature i groznice.
Lečenje – ukloniti sve iritacije kao što su kariozni zubi, oštre ivice zuba i sl. uz primjenu blagih dezificijentnih sredstava.
Stomatitis herpetica je izazvan virusom herpes simplexa. Javlja se pretežno kod djece. Nekoliko dana prije pojave promjene u ustima, javljaju se prodromi u vidu malaksalosti, glavobolje, adenopatije, gastrointestinalnih smetnji i groznice. U početku dolazi do izraženog crvenila gingive sa pojavom otoka i krvavljenja. Pojavljuju se pojedinačne vezikule koje vrlo brzo prskaju i nastaju oštro ograničene erozije. One su razasute po ustima a najviše po jeziku. Širenjem i produbljivanjem erozija nastaju ulkusi žućkasto sive boje koji su jako bolni. Konfluisanjem istih mogu se stvoriti veće površine prekrivene razorenim epitelom u vidu nekrotičnih krpa. Gingiva je jako crvena sa izraženim krvavljenjem. Sve ovo prati hipersalivacija i jaki bolovi. Zbog bolova dejca odbijaju uzimanje hrane te tako lako dolazi do dehidratacije. Postoji opasnost i sekundarne infekcije.
Liječenje se sastoji u ispiranju usta blagim neiritirajućim sredstvima kao što je vodeni peroksid, kalijum hipermangan uz ordiniranje C i B vitamina, kao i simptomatske terapije. Antibiotike treba dati radi mogućnosti sekundarne infekcije.

Ostavi komentar