Kada dijete ima bilo kakvih zdravstvenih problema, često nam se čini da ga, zbog svoga slabjeg imuniteta, puno teže podnosi. Ni upala uha nije izuzetak. Kako pomoći svojim mališanima i kada se, zapravo, trebamo zabrinuti?

U govoru o upali uha treba razlikovati tri vrste upale: upalu spoljnjeg , srednjega i unutrašnjega uha. Međutim, tu ipak najčešće mislimo na upalu srednjega uha (otitis media).

UPALA UHA SE RIJETKO JAVLJA ZASEBNO

“Uho, grlo i nos povezani su organi te se, prema tome, upala uha rijetko javlja kao izolovana bolest. Najčešće se javlja u sklopu respiratornih infekcija nosa i ždrijela jer upala iz nosa prodire u uho kroz Eustahijevu tubu, odnosno cijevčicu koja spaja nos i srednje uho. Zašto je ova bolest češća kod male djece”, kaže za Večernji dr. med. Iva Palčić, spec. pedijatar iz Poliklinike za dječje bolesti Helena (Hrvatska)

Kod male djece je upala česta zbog specifičnih anatomskih struktura, odnosno kraće Eustahijeve tube, nezrelosti imunološkoga sistema te hipertrofije limfnoga tkiva. Posebno su tome izložena djeca vrtićke dobi zbog veće učestalosti respiratornih infekcija kod djece koja pohađaju kolektiv.

Najčešći simptomi upale uha su bol u uhu i povišena tjelesna temperatura. Za tačnu dijagnozu upale uha važan je klinički pregled te anamneza od roditelja. Česti anamnestički podaci od roditelja su da je dijete prehlađeno par dana, curi mu nos te se probudilo s bolovima u uhu što je katkad popraćeno temperaturom.

Upala uha se najčešće javlja u sklopu virusne infekcije gornjih disajnih puteva. Kada je riječ o virusnoj infekciji, antibiotik u liječenju nije potreban, a sam tok liječenja obično podrazumijeva upotrebu lijekova protiv boli kao što su paracetamol i ibuprofen te ispiranje nosa izotoničnim i hipertoničnim otopinama morske soli.

KADA SE JAVITI LJEKARU?

Kada je zdravlje djeteta u pitanju, uvijek mu pristupamo s mnogo više brige i pažnje nego kada je u pitanju zdravlje nas samih. Upala uha nije bezazlena i čim roditelji djeteta posumnjaju na upalu uha ili ako im se, pak, dijete žali na bol u uhu, potrebno je obratiti se liječniku jer upala katkada može biti i bakterijska.

“Bakterijska upala uha iziskuje simptomatsku terapiju i primjenu antibiotika. Najčešći uzročnici bakterijskih upala su Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae i Moraxella catarrhalis. Kod ponavljajućih upala uha svakako je potreban pregled ORL specijalista kako bi se otkrio i otklonio uzrok da vremenom ne bi nastale komplikacije poput provodne nagluvosti”, ističe dr. Palčić.

Naravno, najbolje bi bilo kada bismo ovu neugodnu pojavu mogli spriječiti i time bismo poštedjeli i sebe i svoje mališane. Prevencija postoji, a kako je postići, savjetuje dr. Palčić:

“Pod prevencijom upale uha podrazumijevamo dobru toaletu nosa, a kod male dojenčadi zna se da pozitivno i zaštitno od upale uha djeluje dojenje. Aktivnom imunizacijom protiv Haemofilusa i Pneumokoka takođe se djeluje preventivno na teške bakterijske upale uha”.

Ostavi komentar