Usne jesu simbol ljepote, ali su istovremeno i ogledalo zdravlja, ističu stručnjaci.

Otečene usne često ne pobuđuju neku posebnu pažnju, a ovakav njihov izgled može da bude posljedica preosjetljivosti na određenu hranu ili postojanja Kronove bolesti.

Ispucale usne ne nastaju samo zbog hladnog vremena, kako se obično misli. Mogu da “pucaju” i zbog malokrvnosti izazvane manjkom gvožđa u organizmu, ali i zbog dijabetesa, jer povišen nivo šećera (glukoze) podstiče razvoj gljivice kandide, koja često napada uglove usana.

Osjećaj peckanja u usnama može biti znak depresije. U mozgu postoji mnogo senzora koji postaju osjetljivi u slučaju psihološke neravnoteže, a takva poruka stiže u usne u vidu peckanja.

Koža na usnama se ljušti zbog alergija, pogotovo ako je suva i osjetljiva. Uzrok ovakvog stanja nekada može biti i najobičniji karmin, kikiriki ili neka druga namirnica na koju smo alergični. U svakom slučaju, ukoliko se situacija ne popravi za dan-dva, treba se konsultovati s ljekarom.

Blijede usne ukazuju na anemiju, ali i bolesti srca i pluća. Njihovo bljedilo nastaje zbog lošeg protoka krvi i nedostatka kiseonika u krvotoku.

Ostavi komentar