Istovremeno uzimanje pojedinih lijekova za srce, visoki pritisak ili gastritis, steroida ili nekih vrsta antibiotika uz oralne lijekove za liječenje raka moglo bi znatno smanjiti uspješnost liječenja od raka ili povećati toksičnost tih lijekova, pokazao je istraživanje koje je proveo Medco Health Solutions Inc.

Istraživanje je pokazalo da je 43% pacijenata koji su uzimali lijek za leukemiju istovremeno uzimalo i neki drugi lek koji je mogao smanjiti uspješnost liječenja od raka, a čak 68% uzimalo je drugi lijek koji je mogao povećati toksični učinak lijeka za leukemiju.

Isto tako, istraživanje je u slučaju lijeka za rak bubrega u čak 74% slučajeva pokazalo da se istovremeno uzimao s nekim drugim lijekom koji povećava njegovu toksičnost.

Istraživanje je pokazalo da je najveći dio lijekova za liječenje raka prepisao onkolog, dok su ostale lijekove prepisivali doktori opšte prakse.

Potrebna je bolja komunikacija između doktora koji prepisuju lijekove i pacijentu“, kazao je Steve Bowlin iz Medca.

Zabrinjavajuća je činjenica da do 75% pacijenata ne dobija najveću korist od lijekova za rak ili čak ugrožava svoje zdravlje zbog nekog drugog lijeka koji istovremeno uzima“, kaže dr. Milayna Subar iz Medca.

Istraživanje je pokazalo da je 30 do 40% vremena pacijent tokom uzimanja lijeka za rak istovremeno uzimao drugi lijek koji djelimično poništava njegovo dejstvot ili povećava njegovu toksičnost.

Ostavi komentar