Krvarenje iz nosa najčešće se javlja kod djece ili starijih ljudi, a posebno u toku virusnih epidemija, krajem zime i početkom proljeća, kada dolazi do manjka vitamina u organizmu. Krvarenje se javlja iznenada, često noću, tokom sna.

Sluznica nosa je bogata arterijama i kapilarima, naročito u prednjem, donjem dijelu nosne pregrade, gdje najčešće i dolazi do krvarenja.

Uzroci nastanka mogu biti frakture, povišen krvni pritisak, bolesti srca, anemija, zarazne bolesti ili prevelik fizički napor.

Izgled i opšte stanje bolesnika zavisiće od intenziteta krvarenja. Ukoliko je teže krvarenje, uočljivo je bljedilo kože, puls je ubrzan, a ponekad dolazi i do kolapsa. Neophodno je prvo smiriti bolesnika. Glava bolesnika mora biti nagnuta naprijed, te se mora palcem i kažiprstom uhvatiti za nos, te čvrsto stisnuti u trajanju od  2-3 minuta i mirno disati.  Na vrat je potrebno staviti hladnu oblogu.

Ako se krvarenje i dalje nastavi, bolesnika je potrebno odvesti ljekaru. Ljekar tada zaustavlja krvarenje, a nakon toga treba dijagnostifikovati uzrok krvarenja.

Ostavi komentar