Ova pojava vrlo je neprijatna, može biti posljedica loše higijene, uložaka i nošenja neadekvatnog veša, ali ipak trebalo bi da znate kada je vrijeme da se javite svom ginekologu

Pripadate li onoj grupi žena koje ma koliko poštovale higijenu intimnog područja i dalje osjećaju neprijatan miris?

Postoji nekoliko razloga za to, ali i nekoliko načina da se izborite sa ovim problemom. Najvažnije je otkriti uzrok, pa ćete znati kako da tretirate taj problem.

Nažalost, ne postoji dovoljno studija i istraživanja koja su se bavila problemom vaginalnog mirisa, niti je tačno objašnjeno kakav je miris normalan, a koji nije – kaže Rahiv Gala, profesor sa odjseka ginekologije na medicinskom fakultetu u Nju Orleansu.

Međutim, treba da znate da ukoliko primjećujete vrlo jak miris, šanse da se u korijenu vašeg problema nalazi infekcija vrlo su velike.

Takođe, treba da znate da se neke infekcije manifestuju neprijatnim vaginalnim mirisom, a neke ne.

Bakterijska vaginoza – preteran razvoj bakterija u vagini – izaziva otpuštanje jakog mirisa, koji podsjeća na miris ribe. Isti miris proizvodi i trihomonijaza, polno prenosiva bolest koju izaziva parazit Trihomonas vaginalis.

Ali, kod oko trećine žena koje imaju vaginalni miris, postoji neki drugi uzrok koji se krije iza infekcije – piše Hafington post.

Hroničan zatvor, pretjerano znojenje, loša higijena i urin na donjem vešu mogu biti uzrok neprijatnog mirisa” – objašnjava Gala i dodaje da i nošenje uske odjeće može izazvati neprijatan miris u predjelu vagine, a to se dešava zato što znoj i bakterije zbog takvog oblačenja ostaju zarobljeni na koži.

Takođe, uzrok može biti i prevelika težina: ukoliko postoji višak kože, zbog kojeg se javljaju pregibi, na tim mjestima znoj ostaje zarobljen i izaziva neprijatan miris.

Vaginalni miris se može mijenjati i tokom menstrualnog ciklusa. Takođe, dešava se da žene dok vježbaju izluče malo urina, a nošenje uloška u tom trenutku možete izazvati neželjeni miris.

Ukoliko je žena zabrinuta u vezi sa vaginalnim mirisom, trebalo bi da posjeti ljekara koji će otkriti uzrok problema putem rutinskih testova i uvidjeti da li se problem može riješiti bez terapije.

Sa druge strane, ako je uzrok mirisa infekcija, pacijentkinja će dobiti antibiotik ili neki drugi tretman koji će ukloniti uzrok neprijatnog mirisa.

Ono što možete uraditi da spriječite ovaj neželjeni miris je da nosite pamučni donji veš, kao i da ga redovno mijenjate, odjeću koja nije previše tijesna” – savjetuje Gala. Mršavljenje će takođe pomoći, ukoliko je uzrok problema višak kože oko vaginalnog područja.

Iako možda padnete u iskušenje da kupite neki proizvod koji bi maskirao neprijatan miris vagine, Rahiv Gala savjetuje da to ne radite, jer takvi preparati nemaju nikakvih zdravstvenih benefita:

Mogu vam ponuditi kratkotrajno rješenje problema i olakšanje, ali postoje indicije da oni zapravo povećavaju rizik od razvoja bakterijske vaginoze, gljivičnih infekcija, kao i zapaljenja karlice” – zaključuje Gala.

Ostavi komentar