Tokom zime djeca sklona ekcemima imaju problem sa crvenilom, svrabom i suvom kožom, posebno na prevojima ruku i nogu. Zato vam otkrivamo kako pravilno da njegujete ove regije tokom zime, kao i kako da izbjegnete iritaciju nježne dječje kože.

Kod djece sklone ekcemima površinski zaštitni sloj kože je izmijenjen, a tokom zime je još više narušen zbog boravka u prostorijama sa centralnim grejanjem u kojima je vazduh dosta suv. Takođe i dugotrajno tuširanje toplom vodom i korišćenje sapuna samo dodatno isušuju i onako već suvu dječju kožu.

Vrlo je bitno da djeci koja pate od ekcema adekvatno njegujete kožu zimi jer se na taj način smanjuje isušivanje i iritacija kože, a samim tim smanjuje se i potreba za korišćenjem krema koje sadrže kortikosteroide – kaže dr Antonela Vučetić, specijalista dermatovenerologije u ordinaciji „Derma viva“.

Ona savjetuje da tokom zime izbjegavate duga tuširanja djece toplom vodom. Dovoljno je da ih tuširate jednom dnevno, ali ne duže od pet minuta. Kupajte ih uljanim kupkama, koje stvaraju zaštitni sloj na površini kože i štite je od isušivanja. Djecu nježno posušite peškirom, pa na poluvlažnu kožu nanesite emolijentni krem ili krem bogat ureom jer ova sredstva vraćaju vlagu koži. Kod izuzetno suve kože ove kreme treba nanositi i više puta tokom dana.

Do iritacije kože i pogoršanja dječjih ekcema može da dođe i zbog nošenja vunene, sintetičke i uske odjeće, koja dovodi do pojačanog znojenja. Zato je važno da djeca koja imaju problem sa ekcemima nose komotnu, pamučnu i mekanu odjeću – savjetuje dr Vučetić.

Zbog niskih temperatura i vjetrova, ali i sklonosti ka isušivanju, djeci posebno treba zaštititi kožu lica prije izlaska napolje. Za to su najbolji razni emolijentni kremovi, a pojedini proizvođači preparata za njegu osjetljive dječje kože, prave kreme i losione koji su istovremeno namijenjeni i za njegu lica i tijela.

Hrana koja pogoršava ekceme kod djece

Dr vučetić ističe da postoje određene namirnice koje mogu da pogoršaju kliničku sliku dječjih ekcema. To su najčešće kravlje mlijeko, orašasti plodovi, soja i kikiriki.

Ukoliko sumnjate da neka vrsta hrane pogoršava simptome ekcema kod vašeg djeteta, najbolje bi bilo da se javite dermatologu ili alergologu. U dogovoru sa njim iz djetetove ishrane izbacićete na nekoliko nedjelja sumnjivu namirnicu, pa ćete je potom ponovo postepeno uključivati u jelovnik uz svakodnevno praćenje promjena na koži – kaže dr Vučetić.

Ostavi komentar