Viremije su prisutne tokom cijele godine, uglavnom izraženije u ljetnjim mjesecima, ali ni sada nijesu rijetkost.

Aktuelne viremije posljednjih dana sa simptomima dijareje i visoke temperature, kaže za Dnevne novine pedijatar podgoričkog Doma zdravlja Paša Divanović, nisu ništa novo.

“Temperaturu treba obarati, a u slučaju dijereje potruditi se da dijete ne izgubi tečnost, odnosno davati mu probiotik i rastvor za oralnu rehidraciju. U slučaju da dijete ima više od 10 vodenih stolica, više od 10 povraćanja, da je jako žedno, da manje jede i pije, ima krv u stolici, temperaturu i ako mu nije bolje poslije tri dana, obavezno se javiti ljekaru”, kazala je Divanović.

Ona je objasnila da je dijareja tečno kašasta stolica koja je prisutna više od tri puta dnevno, a izazivaju je virusi, bakterije, gljivice ili paraziti.

“Terapija je nadoknada tečnosti i elektrolita, kao i ishrana bogata proteinima, a siromašna mastima. Odojčad treba što više da sisaju majčino mlijeko, a između podoja treba ih nuditi oralnim rastvorom za rehidraciju”, savjetovala je Divanović.

Adekvatna hrana za djecu do godinu je supa, čorba od povrća, kompot od jabuka, svjež voćni sok, čaj i voda, te skrobna lako svarljiva hrana poput pirinča, banane, pirea od krompira, kuvane jabuke i šargarepe.

“Djeca starija od godinu mogu jesti pirinač, hljeb, suvo pecivo, pire, čorbu od mesa i povrća, kuvano povrće, makarone, banane, meki sir, jogurt obogaćen probiuotikom, kuvano jaje, ribu i bistru supu. Poslije svake stolice dojenčetu treba ponuditi 50 mililitara tečnosti, djeci starijoj od godinu 100 mililitara, a školskoj djeci 150 mililitara rastvora za rehidrataciju.”

Dijareja se, kaže, može spriječiti ako dojenčetu nastavimo dojenje do dvije godine, ako ga hranimo na kašiku a ne na cuclu, redovnom higijenom, odnosno pranjem ruku svih članova porodice, te redovnom vakcinacijom.

“Prisutan je i rota virus koji dovodi do velikog broja stolica, ali se prenosi respiratornim putem i on je uzročnik dijareje kod 10 do 40 odsto odojčadi”, istakla je Divanović.

Ukoliko proliv ne prođe za tri dana primjenom probiotika i rastvora za oralnu rehidrataciju, prisutno je više od 10 stolica i proliva dnevno i temperatura, a dijete slabije jede i pije, obavezno se, upozorila je Divanović, treba javiti ljekaru.

Ostavi komentar