Naučnici su uspješno razvili i testirali vještačku matericu koja je u stanju da podrži prijevremeno rođene jaganjce na period do četiri nedjelje. Ova novina bi mogla dramatično da smanji rizike od prevremenih porođaja i kod ljudi.

Prevremeno rođeni jaganjci se čuvaju u transparentnoj posudi, koja služi kao materica i inkubator. Istraživanje je sproveo tim ljekara i naučnika na čelu sa Alanom Flejkom, fetusnim hirurgom u Dječjoj bolnici u Filadelfiji.

“Ako možemo da podržimo rast i sazrevanje organa za samo nekoliko nedjelja, možemo dramatično da poboljšamo ishod za bebe koje su rođene mnogo prije vremena”, rekao je Flejk.

Bebe rođene prerano u ovoj kritičnoj fazi razvoja ne mogu da dišu i da se hrane, a nisu u stanju ni da se bore protiv infekcija bez medicinske pomoći. Čak i sa vještačkim održavanjem života, često pate od iznurujućih uslova koji u velikoj mjeri utiču na kvalitet njihovog života i stope smrtnosti.

Prema istraživačima, više od jedne trećine svih smrtnih slučajeva kod odojčadi i 50 procenata slučajeva cerebralne paralize može da se pripiše prevremenim porođajima. Od fetusa koji prežive, mnogi pate od hroničnih bolesti pluća i drugih povezanih komplikacija koje proizilaze iz nezrelosti organa.

Flejk je istakao da nećemo gledati stvaranje djece iz epruvete poput onih opisanih u Hakslijevom Vrlom novom svetu. Barem ne u skorije vrijeme.

“Realnost je da u ovom trenutku nema takve tehnologije na horizontu. Ne postoji ništa što bi zamijenilo majku u razvoju fetusa prvih nekoliko mjeseci”, rekao je on.

Ostavi komentar