Bolovi u vratnom dijelu kičme najčešće pogađaju one koji dugo sjede ispred kompjutera, televizora, za volanom, a nerijetko su uzrokovani i neodgovarajućom visinom jastuka za spavanje.

Kada se trpe duže vrijeme, bolovi mogu da se šire prema jednom ili oba ramena, lopaticama, pa čak i prednjoj strani grudnog koša.

Kod određenog broja ljudi ukočenost vratnog dijela kičme može da izazove probleme sa vidom, zujanjem u ušima, čestim osjećajima mučnine i nelagodnosti u stomaku.

Da bi izbjegli ovo neprijatno stanje najvažnije je da se opuste mišići vrata. Da bi to postigli savjet je da oko vrata i na dio ramena stavite vlažan i topao peškir. Čim osjetite da osjećaj toplote nestaje, uklonite ga i počnite sa vježbanjem.

Cilj vježbi je da povećaju raspon pokreta i da se istegnu mišići vrata.

Poželjno je da ove vježbe uradite tri puta u toku dana. Nemojte zadržavati dah dok ih radite, već se trudite da dišete ravnomerno kroz nos.

Lijevo-desno
Lagano okrećite glavu udesno, dok ne počne da vas boli, zadržite se malo u tom položaju, a zatim se vratite u početni položaj. Uradite isto to i na lijevu stranu.

Brada na grudi
Pustite bradu polako na grudi, zadržite je malo, pa se opustite, a zatim vratite glavu u početni položaj.

Glava na ramena
Nagnite glavu prema desnom ramenu, zadržite malo, pa onda vratite u centralni položaj. To uradite isto i na suprotnu stranu.

Pogled u tavanicu
Sagnite glavu nazad tako da možete da vidite tavanicu, zadržite pogled malo u tom položaju i vratite u početni položaj.

Čelo na dlanove
Naslonite čelo na dlanove i zatim pritiskajte prema naprijed, a dlanovima ne dozvolite da se pomjere.

Otpor rukom
Šaku naslonite s jedne strane na glavu iznad uha, zatim probajte da sagnete glavu na rame, ali tako da to onemogućavate rukom.

Ruke na potiljak
Naslonite obije šake na potiljak, pa onda probajte da sagnete glavu unazad, a to onemogućavajte rukama.

Okret u stranu
Ruku stavite na sljepoočnicu, zatim probajte da okrenete glavu na tu stranu, a šakom sprečavajte okretanje glave. Opustite se, promijenite ruku i uradite vježbu na suprotnoj strani.

Ostavi komentar